- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region NADA: Zakon o unutrašnjim poslovima krši ljudska prava

NADA: Zakon o unutrašnjim poslovima krši ljudska prava

- REKLAMA -

Koalicija NADA (POKS, DSS i 23 udruženja građana) traži širu javnu raspravu pre usvajanja novog Zakona o unutrašnjim poslovima, jer se, kao su saopštili, njime značajno pojačava kontrola države nad građanima i zadire u njihovu privatnost, a da javnost o tome prethodno nije dovoljno informisana.

– Zakon koji se tiče osetljive oblasti iz domena ljudskih prava, kao što je video nadzor građana, ne sme biti na mala vrata uveden u naš pravni sistem. Ovaj zakon je zapravo pravni osnov za korišćenje sigurnosnih kamera za prepoznavanje lica, koje su pre dve godine tajanstveno nabavljene i postavljene širom Beograda. Mi nismo protiv korišćenja naprednih tehnologija za suzbijanje kriminala i sprečavanje vršenja krivičnih dela, ali smo za to da se mogućnost zloupotreba svede na minimum, što predlog ovog zakona nije obezbedio, poručio je kandidat koalicije NADA za predsednika Republike Srbije i predsednik DSS Miloš Jovanović.

Predsednik POKS Žika Gojković je rekao da su sporni  i članovi zakona koji definišu pojam i ulogu policije u društvu.

–  Tako da je neophodna mnogo šira javna debata oko usvajanja ovog važnog zakona.
Predlažemo da se osim stručnjaka iz oblasti pravne nauke, u proces pripreme zakona uključe organizacije i pojedinci koji se bave zaštitom ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i predstavnici parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih partija, kako bi se postigao širi društveni konsenzus,  izjavio je predsednik POKS Žika Gojković.

23.09.2021.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime