- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Politika NADA poziva srpske naučne institucije da se oglase o Rio Tintu

NADA poziva srpske naučne institucije da se oglase o Rio Tintu

Prenosimo u cleosti saopštenje

- REKLAMA -

 

Srpska koalicija NADA (POKS, DSS i 23 udruženja građana) poziva Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Rudarski institut da iznesu stav o projektu rudarenja litijuma i bora, zbog njegovog ogromnog značaja i polemike koja ga prati.

U slučaju da srpske naučne institucije ne podrže ovaj projekat, koalicija NADA prihvatiće takav stav i pozvati i Vladu da ga prihvati i predoči investitoru.

U slučaju da srpske naučne institucije podrže ovaj projekt, koalicija NADA će, između ostalog, insistirati:

Investitor, privredno društvo Rio Sava, podružnica britansko –australijske kompanije Rio Tinta, mora da poštuje sve propise koji uređuju rudarenje, kao i sve ekološke standarde.

Nadležni organi moraju javnosti predstaviti detaljnu mapu koja će precizno prikazati površinu koja će biti zauzeta iskopima, odnosno potencijalno ugrožene slivove reka. Institucije treba da utvrde i kontrolišu količinu vode koja bi se trošila i hemikalije koje se koriste u tehnološkom procesu izdvajanja litijuma iz stena.

Insistiraćemo da Srbija, preko društva Rio Sava, ne izvozi katodni litijum, već da uslov eksploatacije bude izgradnja fabrike litijum-jonskih baterija, a u perspektivi i fabrike elektro-vozila.

Zahtevaćemo i da investitor zemljište i objekte koji će biti zahvaćeni rudnikom plati po tržišnoj vrednosti, dovoljno visokoj da privatni vlasnici pristanu da prodaju svoje parcele. Ovo treba omogućiti i građanima čija imovina neće biti neposredno obuhvaćena rudnikom, ali će biti u njegovoj blizini, što može uticati na kvalitet korišćenja date imovine.

Tražićemo da investitor finansira i projekat rekultivacije, na način da novac unapred plaćaju u namenski fond u nekoj od srpskih banaka.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime