- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Srbija i region Nacrt prostornog plana za gasovod prema Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju

Nacrt prostornog plana za gasovod prema Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju

- REKLAMA -

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt prostornog plana područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za razvodni gasovod Zlatibor – Prijepolje sa odvojcima za Priboj i Novu Varoš, i razvodni gasovod Tutin – Sjenica.

Nosilac izrade plana je Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije, a naručilac Milenium Tim doo Beograd.

Granicama Prostornog plana površine 861 hektara, obuhvaćena su dva odvojena gasovodna sistema ukupne dužine od oko 107 kilometara i širine oko 600 metara, a plan je da se jednocevni linijski deo gasovoda u celini postavi podzemno.Trasa budućeg gasovoda već je markirana na terenu, a prema priloženim mapama, glavni vod bi na teritoriju opštine Nova Varoš iz pravca Zlatibora ušao preko Dobroselice. Dalje bi preko Draglice, Seništa, Rutoša, Bistrice i Drenove „otišao“ za Prijepolje.

U Rutošima bi se nalazila „razvodna stanica“. Jedan krak bi preko Radoinje, Draževića i Tikve išao za Novu Varoš, a drugi preko Kratova i Banje za Priboj.

Kako je istaknuto u dokumentu, gasifikacijom će se obezbediti dalji ekonomski razvoj Priboja, Nove Varoši, Prijepolja i Sjenice. Zbog gasifikacije Zlatiborskog okruga Srbijagas se još krajem 2021. zadužio 40 miliona evra, a skoru izgradnju gasovoda prošle godine najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime