- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna EKO Na Zlatiboru otvoren trodnevni Eko forum (VIDEO)

Na Zlatiboru otvoren trodnevni Eko forum (VIDEO)

- REKLAMA -

Potpredsednik Narodne skupštine Srbije Edin Đerlek otvorio je na Zlatiboru Eko forum koji, kako je rekao, ima za cilj podizanje ekološke svesti na temu reciklaže i upravljanja otpadom, cirkularne ekonomije, e-mobilnosti, obnovljivih izvora energije. Sve one teme koje su u vezi sa ciljevima Zelene agende.

Đerlek je tom prilikom naglasio da Srbija puno ulaže u projekte smanjivanja zagađenja vazduha, vode i zemljišta i da se pre svega mora podizati svest građana o ekologiji. „Svesni smo problema koje imamo u Srbiji i ona nije jedina zemlja koja se suočila sa problemima ekološke prirode, ali Srbija ulaže značajna sredstva u njihovo rešavanje zaključio je Đerlek.

O značaju podizanja ekološke svesti, ali i o aktuelnom problemu sa regionalnom deponijom otpada Duboka govorio je Miloljub Albijanić, narodni poslanik Zdrave Srbije u Skupštini Srbije, koji je rekao da su u Narodnoj skupštini održani sastanci na tu temu.

I predsednica Grada Užica i ostali predstavnici lokalnih samouprava osnivača deponije su pomogli sa mehanizacijom, a i država sa svoje strane čini sve da problem bude rešen. Kao jedan odgovoran čovek, apelujem da problem bude trajno rešen i da se na jedan dobar način odlaže otpad kako bi ljudi u svim opštinama koje gravitiraju ka deponiji Duboko kvalitetno živeli. Srednju školu sam učio u Užicu, volim taj grad i boriću se da njegovi građani žive normalnim životom, istakao je Albijanić.

Ispred organizatora zlatiborskog Eko foruma utiske o početku rada je iznela Zorana Đorić, predstavnik kompanije Vozim na struju, koja je navela da u odnosu na zemlje okruženja, u ovoj oblasti smo, možda, i napredniji. U odnosu na Evropu jesmo u zaostatku, ali ako se pogleda problem infrastrukture, tu se svi susrećemo sa sličnim ili čak istim problemima.

Elektro mobilnost je sadašnjost, nije budućnost, i ono što je sjajno kod uvođenja električnih vozila jesu kvote tako da možemo pratiti podatke o uvođenju električnih vozila u kompanijama. U Srbiji imamo kompaniju sa 300 elektro vozila u svom voznom parku, tako da ne zaostajemo za drugim zemljama, podvukla je Đorić

Organizator Eko foruma na Zlatiboru je srpska kompanija Vozim na struju, dok su partneri i prijatelji foruma Privredna komora Srbije, Centar za menadžment iz Beograda, Nemačka organizacija za saradnju GIZ, Hrvatski poslovni klub, Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i preduzeće Gold gondola.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime