- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Na Srebrnom jezeru održano Savetovanje AKPA o promeni Ustava

Na Srebrnom jezeru održano Savetovanje AKPA o promeni Ustava

Prneosimo u celosti saopštenje Alumni kluba Pravosudne akademije

- REKLAMA -

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) je posle dvogodišnje pauze održao svoje Peto   savetovanje na Srebrnom jezeru na kome je učestvovalo preko 120 sudija, tužilaca, njihovih mladih kolega i profesora prava. Centralna tema savetovanja bila je promena Ustava u oblasti pravosuđa.

Na panel diskusiji profesor Vladan Petrov, član Venecijanske komisije ispred Republike Srbije je naveo da nas 15. oktobra očekuje plenarna sednica Venecijanske komisije na kojoj ćemo dobiti mišljenje o Nacrtu akta o promeni Ustava, te da očekuje da to mišljenje bude vrlo pozitivno.

Sudija dr Dragiša Slijepčević, zamenik predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) istakao je potrebu da taj sud nakon ustavnih izmena zadrži svog predstavnika u Visokom savetu sudstva, bilo da to po položaju bude predsednik suda, što smatra najboljim rešenjem, bilo da to bude drugi sudija VKS, što se mora garantovati Ustavom. Takođe, uveren je da stvarne nezavisnosti sudske vlasti ne može da bude sve dok joj u nadležnosti ne bude stavljeno donošenje sopstvenog budžeta i kadrovskog palna koji bi se odnosio na sve zaposlene u pravosudju.

Sudija Zlatko Knežević, doskorašnji predsednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i član Venecijanske komisije je istakao da je za Srbiju veoma važno da dobije pozitivno mišljenje Venecijanske komisije na Nacrt teksta akta o promeni Ustava i da veruje da će se to i dogoditi, ali da svakako treba očekivati i određene primedbe.

Stavove AKPA izneo je sudija Siniša Trifunović koji je naveo da to Udruženje podržava  predstojeće ustavne promene u kojima je sadržano niz dobrih rešenja, kao što je ukidanje probnog mandata za sudije i tužioce i depolitizacija pravosudnih saveta, ali da bi bilo dobro na ustavnom nivou zaštiti Pravosudnu akademiju od neprimerenih uticaja i rešiti pitanje odnosa ove ustanove sa pravosudnim savetima i tako izbeći moguće probleme koji se mogu javiti ako se ta pitanja prepuste zakonskom regulisanju.

Foto AKPA

Tokom Savetovanja raspravljana su i aktuelna pitanja sudske prakse u oblasti krivičnog i građanskog prava i ukazano je na potrebu za izmenama Zakona o parničnom postupku koje bi trebalo da sudske postupke u Srbiji učine efikasnijim i omoguće građanima suđenje u razumnom roku.

 

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime