- REKLAMA -
15.9 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Na putu kroz roditeljstvo uz radionice i edukacije sa stručnjacima

Na putu kroz roditeljstvo uz radionice i edukacije sa stručnjacima

- REKLAMA -

Užice je jedan od pet gradova uz Niš, Novi Sad, Kragujevac i Jagodinu koje će svake subote od 11. maja do 15. juna posetiti putujući karavan Na putu kroz roditeljstvo, osmišljen da kroz panel diskusiju i interaktivne radionice sa stručnjacima pruži podršku i osnaži buduće i sadašnje roditelje u suočavanju sa emocionalnim izazovima roditeljstva.

U subotu, 18. maja u 11 časova u Svečanoj sali gradske kuće u Užicu biće održana panela diskusija i radionice za roditelje. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka –LINK

Kako su naveli organizatori statistički podaci donose jasnu sliku o dinamici porodičnog života, otkrivajući da se iz godine u godinu sve više mama i tata uključuju u podjednaku brigu o deci. Prema istraživanjima Republičkog zavoda za statistiku, žene prosečno provode tri i po sata dnevno sa maloletnom decom, dok je kod muškaraca ovaj broj nešto manji – 2,24 sata. Ohrabrujući podaci takođe ističu da je sve izjednačenije angažovanje roditelja u svakodnevnim obavezama.

U okviru panela, buduće i sadašnje mame i tate imaće priliku da zarone dublje u svet roditeljstva uz psihologa i dečijeg psihoterapeuta Senku Simonović, novinara, psihologa i autora emisije i podkasta Tata ti si lud Miše Stojiljkovića i psihologa, osnivača i direktorku Centra za mame Jovanu Ružičić.

Senka Simonović psiholog i dečiji psihoterapeut, osvrnuće se na emocionalne izazove sa kojima se susreću majke. Svojom stručnošću pomoćiće mamama kako da razotkriju, prepoznaju, ali i prevaziđu izazove sa kojima se susreću, pružajući im korisne savete i strategije. Još jedna od tema biće proces postepenog osamostaljivanja deteta od majke, naglašavajući važnost razvoja njegove individualnosti. Kroz diskusiju, Senka će podstaći roditelje da razmišljaju o dugoročnim ciljevima i kako svojim postupcima mogu oblikovati budućnost svoje dece.

Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta Tata ti si lud, fokusiraće se na perspektivu očinstva. Kroz svoje lično iskustvo i analize, govoriće o izazovima i radostima roditeljstva iz muškog ugla, istražujući šta to zapravo znači biti roditelj, kako se razvija odnos sa decom i koje se to sve promene javljaju kod muškaraca i žena. Osim toga, osvrnuće se i na dinamiku partnerskih odnosa nakon dolaska dece na svet, pružajući savete kako očuvati intimnost i ravnotežu između porodičnih obaveza i poslovne karijere. Učesnici će takođe imati priliku da se dotaknu teme društvenih očekivanja o roditeljstvu, osvrćući se na tradiciju, rodne stereotipe i percepciju uloga mama i tata.

Jovana Ružičić, psiholog, osnivačica i direktorka Centra za mame, će se posvetiti temi komunikacije i partnerstva nakon dolaska bebe. Uz svoje stručno znanje i lična iskustva, zajedno sa učesnicima istražiće kako održati zdravu komunikaciju i partnerski odnos u turbulentnom periodu roditeljstva, nudeći korisne savete za izgradnju podržavajućeg partnerskog odnosa. Jovana će istaćii proces rađanja mama i tata, istražujući kako se menja sistem vrednosti i identitet u novoj ulozi, a poseban naglasak biće na prilagođavanju na novu realnost i porodičnu dinamiku.

Moderator događaja je Dolores Milošev Erdeg, koja će svojim iskustvom u vođenju podkasta na temu roditeljstva dodatno obogatiti događaj.

Panel diskusiju organizuje Rosa voda, koja je više od jedne decenije uključena u različite nacionalne programe Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu. Do sada, Rosa je pokrenula osnivanje banke humanog mleka, pokrenula je 20 školi roditeljstva širom Srbije, opremila je i uspostavila sobe za dojenje, pružila je podršku patronažnoj službi širom Srbije. Tokom 2024. godine, Rosa će nastaviti da podržava rad patronažnih službi i pruža podršku roditeljstvu.

- Advertisement -
IZVORVando
- REKLAMA -
Užice
few clouds
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
91 %
1.1kmh
12 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime