- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Srbija i region Mladenci danas

Mladenci danas

- REKLAMA -

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih, pogubljenih mladića, vojnika rimskog cara Likinija, koji nisu hteli da se odreknu Hrista tokom progona hrišćanstva.

Na današnji praznik, poznat kao Mladenci, daruju se mladi bračni parovi venčani u prethodnih godinu dana, dok je običaj da mlada goste daruje mladenčićima, kolačićima od pšeničnog brašna premazanih medom, kojih bi trebalo da napravi 40.

  • Ovaj dan je posvećen njim( prim. aut. mladim bračnim parovima) i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom. Jer i na venčanjima (ovenčanjima) u crkvi, na glave mladih supružnika (mladenaca), se stavljaju venci, koji imaju trostruku simvoliku: venci carski-svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući; venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve; i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom. Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada, navedeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve uz podsećanje da Mladenci padaju u vreme Časnog posta, te da trpeza treba da bude posna.
- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
73 %
1.6kmh
3 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
25 °
Sre
4 °
Čet
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime