- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Srbija i region Ministarstvo poljoprivrede: Da se spreči trovanje pčela

Ministarstvo poljoprivrede: Da se spreči trovanje pčela

- REKLAMA -

Uprava za zaštitu bilja i Savez pčelarskih organizacija Srbije uputili su apel poljoprivrednim proizvođačima, korisnicima sredstava za zaštitu bilja i pčelarima da u periodu cvetanja voća smanje rizik od trovanja pčelama, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Oni su naveli  da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja ne samo da opada prinos, već se i smanjuje kvalitet plodova.

Zakon potpuno zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru, navodi se u apelu.

Oni apeluju na poljoprivredne proizvođače, da čak i kada primenjuju sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele kod kulture koja nije u cvetu, prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke ispod stabala koje su u cvetu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime