- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna EKO Ministarka: Ove godine završetak tehničke dokumentacije za Bistricu, slede pripremni radovi

Ministarka: Ove godine završetak tehničke dokumentacije za Bistricu, slede pripremni radovi

- REKLAMA -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je ova godina važna za završetak izrade tehničke dokumentacije za reverzibilnu hidroelektranu “Bistrica”, kako bi sledeće godine mogli da počnu pripremni radovi na njenoj izgradnji.

Ona je na sednici Posebne radne grupe za izgradnju “Bistrice” rekla da su do sada završeni idejni projekat, studija opravdanosti, studija nepokretnih kulturnih dobara i studija o priključenju elektrane na prenosnu mrežu, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

“Prostorni plan područja posebne namene uskoro će biti usvojen na sednici Vlade, nakon čega sledi ishodovanje lokacijskih uslova, dok je u izradi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti usvojena nakon javnog uvida, do kraja ove godine, a takođe je započeta i izrada Projekta za građevinsku dozvolu“, rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, “Bistrica” će biti prva reverzibilna hidroelektrana koju će Srbija graditi nakon gotovo 35 godina, kao i najveći novi energetski kapacitet (646 MW) neophodan za sigurnost snabdevanja električnom energijom u narednim godinama, povećanje proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora, balansiranje i skladištenje energije.

Ministarka je podsetila da je Ministarsvo spoljnih poslova Japana potvrdilo da je doneta odluka o učešću Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u finansiranju i izgradnji “Bistrice” i dodala da će nastaviti da rade na obezbeđivanju kompletnog finansiranja “najvažnijeg projekta u energetskom sektoru”.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime