- REKLAMA -
9.2 C
Užice
Početna Naslovna Milo pao a preživeo u Nikšiću

Milo pao a preživeo u Nikšiću

Dok demokratska opozicija slavi pobedu u Nikšiću, Đukanović opravdano smatra da je politički preživeo. Rezultatima izbora u Nikšiću zapravo niko ne može biti skroz zadovoljan, osim premijera Krivokapića.

- REKLAMA -

Lokalni izbori koji se održavaju odvojeno od parlamentarnih ili predsedničkih, često se predstavljaju kao izbori od nacionalnog značaja, međutim ne dešava se toliko često da rezultati nekih lokalnih izbora budu toliko praćeni kao što su bili izbori u Nikšiću.

U izbornoj napetosti koja je uobičajena, osećao se duh pobede sa parlamentarnih izbora od 30.avgusta i nošene tom atmosferom, stranke koje sačinjavaju aktuelnu Vladu Crne Gore bile su uverene u pobedu, koja ipak nije bila toliko ubedljiva kao što su svi očekivali. Umesto ubedljive 2/3 većine koliko su im projektovale agencije, dosadašnja opozicija je u zbiru osvojila oko 54%, što treba shvatiti kao poruku da ukoliko nastave sa međusobnim
prepucavanjem na nacionalnom nivou na narednim izborima može uslediti kazna od strane birača i povratak DPS za koji niko nije verovao da je moguć, barem ne do pre nekoliko dana.

Dok se očekivao politički sunovrat DPS i krunjenje podrške toj partiji (na ispod 20%), gotovo neverovatno zvuči da je ova partija, doduše potpomognuta sa nekoliko manjih stranaka, osvojila u Nikšiću gotovo identičan rezultat kao na parlamentarnim izborima prošlog leta. Nešto više od 40% podrške Nikšićana DPS-u, trebalo bi da posluži kao upozorenje aktuelnoj političkoj većini da povratak DPS nije nemoguć ukoliko umesto rezultata, konstituenti Vlade Crne Gore ostanu posvećeni međusobnom optuživanju i opstrukcijama.

Zanimljivo zvuči podatak da su procenti koji su osvojile političke stranke na lokalnim izborima u Nikšiću gotovo identične rezultatima koje su ostvarile na parlamentarnim izborima. Najveća razlika postoji kod koalicije oko prosrpskog Demokratskog fronta koja je za razliku od 37% (iz avgusta 2020.)sada osvojila 26%, dok je koalicija oko Demokrata – Alekse Bečića, porasla sa 14% na čak 23%. Razlog ovog prelivanja glasova je u tome što je nosilac liste za Budućnost Crne Gore, premijer Zdravko Krivokapić, ovoga puta na lokalnim izborima indirektno podržao Demokrate, time što se na toj listi našla njegova savetnica. Zapravo jedini pravi dobitnik izbora je upravo Krivokapić koji je u prvom merenju nakon formiranja Vlade, u rodnom Nikšiću utvrdio da je „težak“ oko 10% glasova.

Foto: cemi.org.me

Na prvi pogled čudno zvuči da je URA Dritana Abazovića osvojila nepunih 5% (kao na izborima u leto 2020.) imajući u vidu da je rejting ove stranke i njenog lidera konstantno u porastu te da je od strane agencija procenjivan na barem 10% podrške. Ipak, treba imati u vidu da se radi o merenju na nivou Crne Gore, a da je Abazović popularniji u Podgorici i primorskim gradovima. Sa druge strane, rezultat u Nikšiću za Abazovića može biti i jasna poruka birača, da od njega ipak očekuju više rezultata, te da će od obećane žestoke borbe protiv korupcije i hapšenja vođa organizovanog kriminala, direktno zavisiti i njegov rejting na nekim budućim izborima. Pomalo razočaravajuće zvuči činjenica da URA nije uspela da uđe u biračko telo DPS niti da preuzme gotovo jedan procenat glasova nezadovoljnih glasača DPS, imajući u vidu da dosadašnji glasači DPS nikako neće glasati za prosrpske stranke, Demokrate ili buduću stranku premijera Krivokapića.

Izbori u Nikšiću jasno poručuju da DPS nije nestao sa političke scene i da će veoma brzo krenuti u kontranapad, jer ne treba zaboraviti da Đukanović i dalje kontroliše značajan deo društvenih tokova, tužilaštvo, RTCG, te da ukoliko sebi i građanima Crne Gore misle dobro, Krivokapić i Abazović, koji u rukama imaju izvršnu vlast, moraju biti mnogo agilniji, jer vreme nije na njihovoj strani. Naročito ne smeju da podrivaju napore Skupštine Crne Gore, kao što su to učinili u slučaju donošenja Zakona o tužilaštvu, kojim je na pravno dovitljiv način pokušano uklanjanje kadrova Mila Đukanovića iz tužilaštva.

Nesumnjivo je da je Đukanović pao u Nikšiću i da će biti lepo na čelu drugog najvećeg crnogorskog grada videti kolege pravnike, Marka Kovačevića – DF i Moma Koprivicu – Demokrate, koji su u svojim tridesetim godinama dobili ozbiljnu priliku da za svoj grad urade nešto na šta će njihovi sugrađani moći biti ponosni. Srećno, od vas zavisi budućnost Crne Gore!

Radovan Novaković

Diplomirani master pravnik

Pravni fakultet UB

- Advertisement -
Radovan Novakovic
Radovan Novaković rođen u Užicu 1992. godine, gde je završio Užičku gimnaziju. Tokom studija na Pravnom fakultetu Univeziteta u Beogradu, inicirao je pokretanje do tada jedinstvene organizacije koja je okupila užičke studente koji studiraju u različitim gradovima – Unija studenata Užica, koja je do sada organizovala preko 200 projekata i akcija edukativnog i humanitarnog karaktera i koja i dalje uspešno štiti interese užičkih studenata. Po završetku osnovnih studija sa prosekom 9,37 specijalizovao se na master studijama sa prosekom 10,00 na krivičnopravnom modulu - Organizovani kriminalitet, terorizam i korupcija. Dobitnik je više stipendija i priznanja, među kojima se izdvaja stipendija evropskog Alpbach foruma. Jedan je od osnivača Fondacije Zajedno za mlade prof. dr Danica Grujičić koja na različite načine podržava mlade i jedan od najbližih saradnika prof. Grujičić.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.2 ° C
9.2 °
9.2 °
78 %
1.4kmh
94 %
Sre
17 °
Čet
15 °
Pet
13 °
Sub
15 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime