- REKLAMA -
15 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Militarov: Situacija na Đetinji se može samo pogoršavati(AUDIO)

Militarov: Situacija na Đetinji se može samo pogoršavati(AUDIO)

Pojavljeno zamućene Đetinje nije dovelo do uginuća ribe u reci ili oštećenja životne sredine, naglasio načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju nakon što je za sedam dana reka dva puta promenila boju

- REKLAMA -

U toku je analiza uzorkovane vode kako bi utvrdili razloge pojave belila reke Đetinje tokom jučerašnjeg dana i prošlog utorka zbog čega su reagovale republička vodoprivredna inspekcija, komunalna, republička i lokalna ekološka.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da na tom potezu nemamo nikakva industrijska postrojenja ili prerađivače materija čije bi ispuštanje materija moglo biti opasno po životnu sredinu, ali imamo zone izvođenja radova koje su mogle biti jedan od razloga pojave takvih materija, naveo Militarov/ Foto izvor Grad Užice

Podsetivši da je postupak zagađenja reke Đetinje, kao vodotoka prvog reda, u nadležnosti republičkih organa, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju Zoran Militarov je kazao da za par dana očekuju rezultate analiza kako bi suzili krug subjekata, potencijalnih izvora zamućenja vode. Sumnjaju da su građevinski radovi i nestručno postupanje bili uzrok belila.

  • Zato i jeste juče uzet uzorak jer su se stvari ponovile, pa da utvrdimo da li je to u pitanju ili, eventualno, nešto drugo. Zamolili smo subjekte da prilikom pranja cisterni, radova, prolivanja vode vode računa da je sad vodostaj nizak i da to malo što se prospe dobije izgled kakav ste imali prilike da vidite prošlog utorka, a koji je zaista bio dramatičan kad ga ljudski sagledavamo. Jučerašnja provera je trebalo da bude da li su se ti koje smo upozorili toga pridržavali ili su i dalje nastavili sa neodgovornim ponašanjem, predočio je Militarov.

Spomenuvši da nisu u bile u pitanju opasne materije, ali i da čovekovu okolinu ugrožava svako ispuštanje materija kojima nije mesto u vodotoku, Militarov je ukazao na to da do potencijalnih problema u životnoj sredini može doći zbog najavljenog niskog vodostaja reke Đetinje.

  • Pri ovako niskom vodostaju svako izlivanje je rizik. Pred nama je mesec dana gotovo sušnog perioda. Situacija na Đetinji se može samo pogoršavati, napomenuo je Zoran Militarov poručivši da će inspekcije nastaviti da kontrolišu i obilaze subjekte kako bi im ukazali da budu posebno oprezni.

Na potezu od gradske plaže do Velikog parka je oko 19 kolektora, kanalizacionih odvoda kojima se voda ispušta u Đetinju.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
15 ° C
15 °
15 °
96 %
1.3kmh
100 %
Pet
15 °
Sub
18 °
Ned
21 °
Pon
22 °
Uto
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime