- REKLAMA -
37.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Milić (SSZ): Referendum raspisan pod pritiscima EU

Milić (SSZ): Referendum raspisan pod pritiscima EU

- REKLAMA -

Novi predlog Ustava je takav da će sudije postati nezavisne jedino od našeg naroda, a ne od političkog uticaja, poručio je danas u Užicu predsednik Inicijativnog odbora Srpske stranke Zavetnici Aleksandar Milić i pozvao građane da zaokruže „Ne“ na referendumu u nedelju 16. januara.

On kaže da je vlast pod pritiscima iz Evropske unije raspisala referendum objašnjavajući da se novim predlogom Ustava predviđa sastav Visokog saveta sudstva u kome je nemoguće izbeći politički uticaj.

Foto: S.S.

Niko nas neće ubediti da se ovaj referendum ne raspisuje pod uticajem sa strane u vreme kada je sve više zaraženih korona virusom i građana koji na biračkim mestima otkazuje dolazak, kaže Milić.

On smatra da sudstvo mora biti reformisano, ali ne na ovakav način, kako kaže, „ispod žita“ jer je za reformu Ustava potrebno više transparentnosti, javne rasprave i vremena.

U svim državama Evrope ne postoji takav sistem da sudije budu potpuno samostalne bez ikakve kontrole, da sami sebe imenuju i razrešavaju. Ovo je izgleda eksperiment koji vrše nad nama, ali nije dobro za naše sudstvo. Tužilaštvo bi, ovim promenama, postalo posebna grana vlasti, rekao je Milić i dodao da većina građana ne razume šta se menja u Ustavu.

Foto: S.S.

Prema njegovim rečima, pravosuđu u Srbiji su potrebne nezavisne sudije i Visoki savet sudstva koga kontroliše Narodna skupština.

Najbolji kadrovi će doći do izražaja ukoliko se budu primenjivali određeni kriterijumi koje utvrđuju stručni timovi, a ne veze koje dolaze do izražaja pri izboru sudija, zaključuje Milić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
37.5 ° C
37.5 °
37.5 °
20 %
1.9kmh
2 %
Pet
38 °
Sub
26 °
Ned
20 °
Pon
20 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime