- REKLAMA -
7 C
Užice
Početna Srbija i region Mihajlovićeva i Nedimović: Biogas važan obnovljiv izvor energije

Mihajlovićeva i Nedimović: Biogas važan obnovljiv izvor energije

- REKLAMA -

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović je razgovarala sa potpredsednikom Vlade i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem o održivom razvoju biogasa i elektrana na biogas.

–   Ovo je važna tema za oba ministarstva, država se svojim strateškim dokumentima jasno opredelila da koristi sopstvene resurse u oblasti obnovljivih izvora energije i tu smo da radimo zajedno na razvoju biogasa i elektrana u ovoj oblasti. Ministarstvo menja Zakon o energetici, a donećemo i potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, jer nam je cilj da energetski sektor u Srbiji unapredimo, s obzirom na stratešku važnost za privredni razvoj države, rekla je Mihajlovićeva.

Nedimović je istakao da je poslednjih nekoliko godina povećan razvoj velikih farmi, posebno kada je reč o tovnom govedarstvu i da se pojavom biogasnih postrojenja za organski otpad dobija profit i vodi računa o zaštiti životne sredine.

Biogas je vrsta gasovitog biogoriva koje se dobija procesom anaerobne fermentacije obnovljivih sirovina, organskog otpada iz prehrambene industrije i đubriva i koristi se za proizvodnju toplotne energije, električne energije i kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
overcast clouds
7 ° C
7 °
7 °
61 %
2.1kmh
90 %
Ned
6 °
Pon
6 °
Uto
-0 °
Sre
-0 °
Čet
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime