- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna Srbija i region Mihajlović: Srbiji nisu potrebni "kupljeni" direktori

Mihajlović: Srbiji nisu potrebni “kupljeni” direktori

- REKLAMA -

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da “izgleda postoji veliki trud pojedinaca” da se od Ministarstva sakrije poslovanje preduzeća “Transportgas”, budući da se direktor tog preduzeća Stevan Dukić ni danas nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije, na koji je bio javno pozvan, saopštilo je Ministarstvo.

Zorana Mihajlović je navela da joj je “žao što se direktor ‘Transportgasa'” nije pojavio ni na jednom sastanku na koji je bio pozvan jer je to bila, kaže, prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća.

Navodi da, “Transportgas”, kao ćerka firma “Srbijagasa”, nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima, niti je, dodaje, izvršio izbor direktora u skladu sa tim zakonom.

“To znači i da direktor preduzeća Stevan Dukić potpisuje akte ‘Transportgasa’ iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom, što samim tim postavlja pitanje validnosti svih akata koje je kao direktor potpisao. Možda Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme. Ali, bez obzira na nepoštovanje Vlade i Ministarstva koje je pokazao, nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor ‘Transportgasa'”, kaže Mihajlovićeva.

Upozorava i da direktori državnih preduzeća za svoj rad odgovaraju isključivo Vladi Srbije, a ne onima kojima misle da duguju svoje imenovanje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

“Ovde je upravo to izgleda slučaj, da direktor ‘Transportgasa’ ima zabranu od direktora ‘Srbijagasa’ da se pojavi na sastancima u Vladi. Ali, onda građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja i neodazivanja na pozive iz Vlade i resornog ministarstva. Pored plate koju prima kao direktor ‘Transportgasa’, firme koja je, podsećam, državna, a ne privatna, i koja je nekoliko puta veća od prosečne plate koju primaju stotine hiljada vrednih muškaraca i žena zaposlenih u Srbiji, on prima i još jednu platu veću od 5.000 evra u još jednoj ćerki kompaniji ‘Srbijagasa'”, napominje Mihajlovićeva.

Ministarka navodi da je reč o firmi “Gastrans”, koja je investitor za izgradnju deonice gasovoda “Turski tok” kroz Srbiju, a koju je osnovalo preduzeće “Saut strim Serbija”, osnovano u Švajcarskoj, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog “Gasproma”, a 49 odsto “Srbijagasa”.

Napominje da je “Gastrans” osnovan kako bi se realizovao strateški važan projekat, zajednički projekat Srbije i Rusije, izgradnja deonice “Turskog toka” kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

“Na tom projektu, nažalost, određeni radovi kasne u odnosu na dinamiku i to upravo na onim poslovima koji su obaveza ‘Srbijagasa'”, dodaje Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade ističe da “Srbiji nisu potrebni direktori koji rade samo u sopstvenom interesu”, jer obavljaju posao od državnog značaja, i za svoj rad treba da odgovaraju Vladi Srbije i građanima Srbije, a ne, kako kaže, pojedincima koji ih kontrolišu.

“Pogubno je kad na čelu državnog preduzeća imate direktora koji je ucenjen ili kupljen direktorskim pozicijama i apanažama koje se mere hiljadama evra, kao što je slučaj sa direktorom ‘Transportgasa’, koji štiti privatne interese direktora ‘Srbijagasa’ Dušana Bajatovića, umesto da radi u interesu države i građana”, kaže Mihajlovićeva. 

Izvor: RTS

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
10.9 ° C
12.4 °
10.9 °
76 %
5.1kmh
40 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
26 °
Pet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime