- REKLAMA -
-4 C
Užice
Početna Srbija i region Mihajlović: Očekuje nas godina velikih promena u energetskom i rudarskom sektoru

Mihajlović: Očekuje nas godina velikih promena u energetskom i rudarskom sektoru

- REKLAMA -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će 2021. biti godina velikih promena u energetskom i rudarskom sektoru, koji treba da postanu zamajac razvoja srpske privrede, ali i godina unapređenja energetske efikasnosti i projekata zaštite životne sredine, saopštilo je to Ministarstvo.

Ona je objasnila da se te promene odnose na okretanje projektima koji se tiču zaštite životne sredine, unapređenje energetske efikasnosti kroz formiranje fonda za energetsku efikasnost, ali i stvaranje okruženja za ulazak i privatnog kapitala u oblast energetike i rudarstva.

„Okrenućemo se više izgradnji hidroelektrana i tu ne govorimo o malim hidroelektranama nego, pre svega, o srednjim hidroelektranama, koje treba da pomognu da u decenijama koje dolaze mnogo više koristimo čiste izvore energije“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da očekuje da će Srbija graditi hidroelektrane na gornjoj Drini, a da će Elektroprivreda Srbije da bude poznata i van granice Srbije, što će značiti veće prihode i profitabilnije poslovanje.

„Kad govorimo o gasu, za nas je od velikog značaja Balkanski tok. To automatski znači da više nismo zavisni od snabdevanja samo iz jednog pravca, odnosno od gasa koji treba da dobijemo preko Ukrajine“, rekla je Zorana Mihajlović i dodala da je urađena diverzifikacija puteva snabdevanja, ali da ne postoji još diverzifikacija dobavljača.

„U vremenu ispred nas sigurno će se razgovarati i raditi i na tome. Tako postižemo viši nivo gasne energetske bezbednosti. Srbija će graditi gasnu interkonekciju između Srbije i Bugarske, a radiće se i na pripremi dokumentacije za gasne interkonekcije i sa Rumunijom, ili sa neki drugim državama“, istakla je Mihajlović.

 

Povećana naknada za obnovljive izvore energije
Struja u Srbiji biće skuplja od 1. februara za 3,4 odsto.
Računi za struju u januaru biće u proseku veći oko 150 dinara jer je povećana naknada za podsticanje proizvodnje obnovljive energije sa 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu  na 0,437 dinara, prenosi RTS.
U Vladi Srbije su napomenuli da je povećanje neophodno jer je od poslednje promene 2015. godine u rad pušteno sedam vetroparkova.
Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović je istakla da nema životne sredine ni razvoja enrgetike i rudrstva ukoliko se ne bude mnogo više uložilo u ono što se zove proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/4209791/struja-poskupljenje-.html
–   Mi moramo da razvijemo tržište obnovljivih izvora, mi moramo da imamo više postrojenja instalisane snage iz obnovljivih izvora energije, navela je ministarka Mihajlović.
Inače, Evropska unija je najavila da će uvesti penale za velike zagađivače.
- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
-4 ° C
-4 °
-4 °
74 %
2.1kmh
0 %
Uto
-0 °
Sre
3 °
Čet
4 °
Pet
6 °
Sub
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime