- REKLAMA -
1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Mesec dana bez užičke Biblioteke(AUDIO)

Mesec dana bez užičke Biblioteke(AUDIO)

Iz Narodne biblioteke apeluju na građane Užica da do kraja februara vrate pozajmljene knjige i napominju da neće biti kazni za one koji to učine.

- REKLAMA -

Knjige iz Narodne biblioteke Užice građani mogu pozajmiti, ali i vratiti do 27. februara, kada počinje revizija književnog fonda zbog čega Biblioteka neće biti otvorena za javnost.

Od 1. marta do 1. aprila zaposleni u užičkoj Biblioteci učestvovaće u reviziji književnog fonda nakon čega će znati tačan broj publikacija.

–   Revizijom se utvrđuje stvarno, brojčano i fizičko stanje inventarisane bibliotečko- informacione građe i izvora koja je vlasništvo biblioteke, pravna zaštita i aktuelnost bibliotečkih fondova, kaže direktorka Narodne biblioteke Užice Dušica Murić.

Direktorka Narodne biblioteke Užice Dušica Murić

Ona pojašnjava da je planirana redovna revizija celokupnog fonda, bibliotečke građe i izvora koja se obavlja na svakih deset godina.

–   Ovoga puta ćemo raditi samo reviziju monografskih publikacija, odnosno knjiga, a naredne godine planiramo reviziju periodičnih, odnosno serijskih publikacija, napominje Murić podsetivši da je poslednji put redovna revizija sprovedena 2007. godine.

Nakon što detaljno provere celokupni fond sa oko 170 000 publikacija, sačiniće liste predloga za rashod.

Kako podsećaju na zvaničnom sajtu, Narodna biblioteka Užice je matična biblioteka za sve javne, specijalne i školske biblioteke na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Inače, oko 7000 građana Užica je učlanjeno u Narodnu biblioteku.

Godišnja članarina u toj javnoj ustanovi se nije menjala u poslednjih deset godina. Potrebno je izdvojiti 700 dinara za učlanjenje dva člana porodice u tu javnu ustanovu iznad gradskog trga.

Podsetimo, građani Užica mogu u onlajn katalogu da pretraže da li Biblioteka poseduje knjigu koju žele da pročitaju, da provere da li je dostupna za čitanje, rezervisati je ili produžiti rok za vraćanje pozajmljene knjige.

Po rečima direktorke Dušice Murić, čitalo se za vreme pandemije korona virusa 2020. kao i prethodnih godina. Zainteresovani su prošle godine mogli pozajmljivati knjige svih meseci, sem marta i aprila kada Biblioteka nije radila.

Celokupan književni fond užičke Narodne biblioteke se od 2013. godine unosi u COBISS bazu, elektronski katalog svih biblioteka u Srbiji.

Građani imaju rok od 15 dana da vrate pozajmljenju knjigu, uz mogućnost da odgode njeno vraćanje za još 15 dana.

Po rečima Dušice Murić, za razliku od pojedinih biblioteka u Srbiji koje kašnjenje naplaćuju oko deset dinara po danu, užička je prilično fleksibilna i bez novčanih posledica po one na čijim su policama knjige sa njenom nalepnicom i pečatom.

Istorija Narodne biblioteke u Užicu počinje 1856. godine sa osnivanjem Užičkog čitališta. Ono je tada okupljalo stotinu članova i imalo 200 knjiga u književnom fondu.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
overcast clouds
1 ° C
1 °
1 °
86 %
3.1kmh
90 %
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
11 °
Sre
14 °
Čet
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime