- REKLAMA -
2.3 C
Užice
Početna Srbija i region Medvedi u Ivanjičkim selima napravili štetu pčelarima

Medvedi u Ivanjičkim selima napravili štetu pčelarima

- REKLAMA -

U ivanjičkom kraju, u poslednje vreme, medvedi sve češće pričinjavaju štetu pčelarima, kojima je med često osnovni izvor prihoda. Mnoga sela u tom kraju s proleća ožive zbog brojnih malinjaka, ali meštani sada strahuju za bezbednost.

Pripremio: Predrag Stojković/RTS/ Foto: Stefan Stojanovic/Mondo

Foto: Stefan Stojanovic/Autorska prava Mondo

U golijskom selu Dobri Do, pčelinjak Ratka Markovića opustošio je medved. Nezvani gost pričinio je, na osnovu stručne procene, štetu od oko tri stotine hiljada dinara, ali je ona znatno veća, s obzirom na to da će trebati vremena za formiranje novih pčelinjaka.

“Ja sam penzioner čovek, nažalost koji imam 42 godine radnoga staža, imam penziju 14.700 dinara. I to je dodatni deo prihoda, s kojim imam tu deset ari malina i ovog pčelarenja, od toga živim. Svi mi tvrde da od nje ograde nema, probaću još sad da nabavim čuvalicu, da stavim nju žicu, da zategnem čuvalicu, ako budem mogao da zaštitim bilo šta, da nastavim da se bavim ovim, ako ne ja ću morati da napustim”, kaže Ratko Marković, pčelar iz Ivanjice

Iako živi u Ivanjici, Ratko održava dedovinu. Jedan od četiri žitelja dobrodolskog zaseoka Tutića je Borko Luković, koji kaže da sada žive u strahu od medveda.

“I opet će ona da naiđe. Sad kad će da naiđe, ono opet, gataj ga ti. Da ti pravo kažem nikuda ne idem daleko od kuće, sad nema čega nego da me bude strah”, kaže Borko Luković, žitelj zaseoka Tutić.

Radoslav Lišanin tvrdi da nikada ranije medvedi nisu pričinjavali štetu. Međutim, Ove zime nisu utonuli u san, pa svaka noć donosi neizvesnost.

“Prošlu noć je napadala pašče dolje i nisam smeo da priđem. Oružje ne smem da iznesem, ništa ne smije iako je sve po dozvoli. Trebalo bi Srbijašume, kad je uvela rezervat, što ne zagradi njin rezervat, nego mi na našoj očevini ne smijemo da iznesemo oružje i sad je više mečka zaštićena nego mi”, kaže Radoslav Lišanin.

Sneg u maju, nije neuobičajen za golijski kraj, ali nisu očekivali i da će I divlje životinje postati vid elementarne nepogode. Mnogi u šume zalaze u potrazi za borovnicama, pečurkama, ili kroz šumu moraju do malinjaka, kako bi obezbedili izvor prihoda.

Za žitelje ovih krajeva, koji u šali vole da kažu da je mečka zaigrala pred njihovom kućom, jedini vid zaštite je tabla sa upozorenjem.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.3 ° C
2.3 °
2.3 °
97 %
1kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
7 °
Sub
8 °
Ned
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

255 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime