- REKLAMA -
14 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Međunarodni grafički bijenale „Suva igla“ u Užicu

Međunarodni grafički bijenale „Suva igla“ u Užicu

- REKLAMA -

Glavna nagrada ruskom umetniku Vladimiru Zuevu

Gran pri 14. Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“, koji je otvoren u petak uveče u Gradskoj galeriji u Užicu, pripao je ruskom umetniku Vladimiru Zuevu. On je nagrađen za radove „Queen of the night’s aria“ i „Papageno’s song“.

Ljubica Jelisavac, istoričarka umetnosti i članica međunarodnog stručnog žirija Bijenala, navela je da rad ruskog autora predstavlja grafičku inscenaciju sa reminiscencijom postera „Papagenove pesme“ i „Kraljice noći“ iz Mocartove „Čarobne frule“.

„Povod, ljupkost i izražajnost, duhovitost i rafinman likovnih sredstava i simbola, čine ove otiske komunikativnim. Centralne forme, u jakom kontrastu, indikuju osnovnu autorovu ideju. Razigrano i teško, svetlo i tamno u ravnoteži su i karakteru ovih otisaka, svojevrsnih pandana muzičkim obrascima“, istakla je Jelisavac.

Zlatna, Srebrna i Bronzana igla

Zlatna igla je pripala Kristoferu Dentonu iz Australije za grafike „Transitions 1-1“ i „Background noise“, Srebrna igla – Branku Rakoviću iz  Beograda za rad „Slatko-Sweet“, dok je „Bronzanom iglom“ nagrađen, takođe, beogradski umetnik Nenad Zeljić, čiji rad nosi naziv „WW2“.

Nenad Zeljić, Kristina Božović i David Mlađović

„Kao student, pre 28 godina, izlagao sam na prvom Bijenalu u Užicu. Bio je to jedan od mojih prvih pokušaja afirmacije i ko bi rekao da će to da mi bude jednog dana veoma značajno. Drago mi je što je izložba postala veoma značajna i što se za nju interesuje mnogo umetnika u svetu“, kazao je Nenad Zeljić, inače profesor grafike u Banja Luci.

Nagrada užičkog Pedagoškog fakulteta, koja podrazumeva samostalnu izložbu u galeriji te ustanove, dodeljena je mladim umetnicima Kristini Božović iz Užica, studentkinji grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i Davidu Mlađoviću iz Beograda. 

Kristina Božović, koja je završila Umetničku školu u Užicu, kaže da joj nagrada predstavlja  podsticaj dalji rad.

Kristina Božović – SNIMAK

  Žiri je dodelio i tri posebne pohvale – Arturu Masternaku (Poljska), Krajsaku Čiračajsakulu (Tajland) i Tatjani Marticki (Srbija).

O značaju Bijenala, koji je jedan je od dvadeset najuglednijih grafičkih  manifestacija u svetu i posvećen je jedinstvenoj i zahtevnoj grafičkoj tehnici, čiji je osnivač užički umetnik Mladen Jevđović, uz podršku profesora Bogdana Kršića i Zorana Marjanovića, govorio je Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije, koja je organizator Bijenala. 

Zoran Cvetić – SNIMAK

 Izložbu je otvorio i nagrade uručio Ivan Stanisavljević, zamenik užičkog gradonačelnika.

Ivan Stanisavljević – SNIMAK

Bijenale su podržali Grad Užice sa 1,3 miliona dinara i Ministarstvo kulture, koje je obezbedilo 450.000 dinara. Na otvaranju izložbe su nastupili učenici užičke Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“.

Izložba se može pogledati do 16.avgusta. 

 

Zbirka suve igle 

Učenici Muzičke škole

Od 238 pristiglih radova, međunarodna selekciona komisija je za izlaganje odbrala 75 grafika 65 autora iz 28 država. Nagrađeni i poklonjeni radovi postaće deo ranije formirane grafičke zbirke Kabinet suve igle u užičkoj galeriji, sa više od 650 grafičkih listova uglednih svetskih umetnika.  

Tekst/foto i audio: N.K. 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
58 %
0.5kmh
0 %
Pon
14 °
Uto
26 °
Sre
21 °
Čet
18 °
Pet
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

123 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime