- REKLAMA -
2.1 C
Užice
Početna Srbija i region MAT: Pad industrijske proizvodnje u martu 2,8 odsto zbog remonta postrojenja u...

MAT: Pad industrijske proizvodnje u martu 2,8 odsto zbog remonta postrojenja u naftnoj industriji

- REKLAMA -

Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu ove godine imala je medjugodišnji pad od 2,8 odsto, a glavni razlog je manja proizvodnja preradjivačke industrije za 5,8 odsto, istakli su autori ekonomskog biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

“Pad proizvodnje preradjivačke industrije u martu je uglavnom posledica zaustavljanja proizvodnje u naftnoj industriji koje se dogadja približno jednom u dve godine, zbog remonta postrojenja”, rekao je urednik MAT-a Ivan Nikolić na promociji novog broja tog biltena Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije.

On je naveo da bi u slučaju da je naftna industrija u martu ove godine ostvarila proizvodnju kakvu je imala u istom mesecu prošle godine, preradjivačka industrija imala porast od oko 1,6 odsto.

Po proceni saradnika MAT-a, u narednim mesecima preradjivačka industrija će imati rast koji će u 2019. godine verovatno premašiti dva odsto, koliki je bio rast prošle godine, ali će biti niži od šest odsto, koliko je iznosio u tri uzastopne godine, od 2015. do 2017.

Kako je ukazano, proizvodnja elektroprivrede je u martu povećana za 7,3 odsto, a rudarstava za 3,2 odsto, dok je hemijska industrija medjugodišnje opala za 14,3 odsto.

Proizvodnja motornih vozila je u prvom tromesečju prepolovljena, odnosno medjugodišnji pad je bio 52 odsto, čemu je najviše doprinela manja proizvodnja u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu.

 

Autor/Izvor Beta

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
mist
2.1 ° C
2.2 °
2 °
100 %
1.5kmh
90 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
9 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime