- REKLAMA -
2.3 C
Užice
Početna Srbija i region Mapiraće 330 kilometara pešačkih staza u Zapadnoj Srbiji(AUDIO)

Mapiraće 330 kilometara pešačkih staza u Zapadnoj Srbiji(AUDIO)

O aktivnom odmoru povodom Evropske nedelje mobilnosti

- REKLAMA -

Ukupno 580 kilometara pešačkih staza na području od Užica do Tuzle biće trasirano i obeleženo u naredne dve godine i na toj trasi biće uređeno deset odmorišta u cilju jačanja pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine, najavili su iz Turističke organizacije Užice, vodećeg partnera na projektu E-CrossPass.

Aktivni odmor u fokusu novog projekta prekogranične saradnje uz podršku EU(AUDIO)

Direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić je napomenula da će, saradnjom sa drugim opštinama, mapirati, obeležiti i opremiti 330 kilometara pešačkih staza u Zapadnoj Srbiji u skladu sa standardima dugih staza.

  • Objedinjene zajedničke staze biće uspostavljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA), a kao deo evropskog pešačkog puta E7, naveli su iz Turističke organizacije Užice.

Evropska unija finansira projekat u okviru kojeg će za planinarska društva I klubove organizovati dve obuke za obeležavanje pešačkih staza i sertifikovane obuke za planinarske vodiče po standardima Evropske asocijacije Ramblers. Biće im dodeljeni evropski planinarski sertifikati.

Oprema za obeležavanje i održavanje pešačkih staza i puteva je podeljena početkom septembra planinarskim klubovima i organizacijama iz Užica, Čajetine, Priboja, Prijepolja i Bajine Bašte.

Prema navodima Đorđević Arsić, u planu je i studijska poseta Evropskoj uniji i jednoj od staza sa svetskim standardima (ERA sertifikovana staza).

Podsetivši da je Grad Užice strateški opredeljen da razvije turizam, član Gradskog veća grada Užica Miodrag Petković je kazao u junu na početnoj konferenciji projekta da je E-CrossPass važan projekat za Užice jer će doprineti unapređenju turizma u celoj regiji uz očuvanje prirodne sredine.

Podsetimo, pešačke staze na užičkoj Jelovoj Gori, ukupne dužine 53 kilometra, mapirane su pre dve godine i na tom području je postavljeno oko 30 tabli signalizacije i putokaza.


Električnim vozićem do StaParka do 1. novembra

Iz Turističke organizacije Užice su pozvali građane Užica i turiste da aktivno odmaraju, da prošetaju do Gradske plaže, besplatno preuzmu brošure o turističkoj ponudi grada u nedavno otvorenom Info centru ispod užičke srednjovekovne tvrđave Stari grad.

Građani u Info centru mogu preuzeti i besplatnu kartu za vožnju električnim vozićem kanjonom reke Đetinje, trasom od Gradske plaže do Staparske banje i neolitskog naselja Stapark.

Neolitska čajanka sa Momčilom Antonijevićem u nedelju

Arheološki park StaPark biće otvoren do 1. novembra(ukoliko vremenski uslovi dozvole) i do tada će saobraćati dva električna vozića po ustaljenom redu vožnje, petkom, subotom i nedeljom. U svakom električnom voziću ima mesta za 13 putnika.

  • Izuzetno je velika zainteresovanost. Putnici mogu da preuzmu karte 15 minuta pre samog polaska na Infocentru nedaleko od starog Železničkog mosta, napomenula je direktorka Turističke organizacije Užice.

Prema navodima Đorđević Arsić, povećana je posećenost Starog grada u odnosu na prethodnu godinu. Ulaz će biti besplatan ove godine, dok za sledeću planiraju nove sadržaje na tom prostoru iznad grada i prve hidroelektrane u Srbiji Pod gradom.

  • Potpećka pećina beleži povećan broj posetilaca u odnosu na prethodnu godinu, dodala je za Radio Lunu direktorka Turističke organizacije Užice istakavši da poslednjih godina raste posećenost tog zaštićenog područja, spomenika prirode.

Potpećka pećina je otvorena za posetioce svakog dana od 10 do 18 sati. Ulazak je na sat vremena.

U oktobru će biti poznati zvanični podaci o turističkoj sezoni, broju poseta i noćenja u Užicu. Brojke su na nivou prethodne godine koja je bila jedna od rekordnih po broju noćenja, prema navodima iz Turističke organizacije Užice.

Evropska nedelja mobilnosti u Užicu

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light rain
2.3 ° C
2.3 °
2.3 °
100 %
1.4kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
8 °
Pet
9 °
Sub
11 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime