- REKLAMA -
26 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Male benzinske pumpe gube interes da prodaju gorivo po ograničenim cenama

Male benzinske pumpe gube interes da prodaju gorivo po ograničenim cenama

- REKLAMA -

Pojedine male benzinske pumpe u Srbiji prestale su da od Naftne industrije Srbije (NIS) nabavljaju gorivo, dizel i benzin po ograničenim cenama, jer ga tokom jula nije bilo u ponudi za one kupce koji nisu imali dugoročne ugovore sa tom kompanijom, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Kako je naveo, drugi razlog je gubitak interesa pumpi da gorivo prodaju sa maržom od sedam dinara po litru koja ne može da obezbedi poslovanje sa profitom.

Razlog za otežanu nabavku goriva bi mogao biti to što je NIS, kako je dodao Anatacković, u izveštaju o poslovanju u prvih šest meseci ove godine, “fokus stavio na kontinuiranu proizvodnju i stvaranje zaliha kako bi se osiguralo uredno snabdevanje” u dužem vremenskom periodu.

“Neki vlasnici pumpi zbog veštačke, a ne tržišne cene goriva, koju odredjuje država i otežane nabavke, prodaju samo gorivo koje je obogaćeno aditivima i koje je skuplje, a cena mu nije ograničena , rekao je Atanacković.
Dodao je da su vlasnici manjih pumpi u još većem problemu ako kupac plati gorivo platnom karticom, pa banka zaračuna proviziju koja na “dina” karticu iznosi 0,8 odsto, a na viza i druge i do tri odsto na cenu litra goriva, a odbija se od trgovačke marže.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da ne zna da su neke pumpe prestale da prodaju dizel i benzin po ograničenim cenama i da Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata ne sadrži jasno definisanu obavezu vlasnika pumpi da li su svi obavezni da ih prodaju, ali da inspekcija kontroliše i da, ako pumpa ima na zalihama to gorivo, mora da ga prodaje.

Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata doneta je u februaru, a njena primena je produžavana više puta, poslednji put prošle nedelje sa rokom trajanja do 31. avguta ove godine.

Benzin pojeftinio za dva dinara

Opširnije na stranicama agencije Beta. 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
26 ° C
26 °
26 °
28 %
3.6kmh
20 %
Čet
25 °
Pet
27 °
Sub
27 °
Ned
25 °
Pon
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime