- REKLAMA -
10 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Maksimović: Ozbiljnost situacije zahteva hitnu reakciju

Maksimović: Ozbiljnost situacije zahteva hitnu reakciju

O pitanju sanacije klizišta u ulici Svetozara Markovića

- REKLAMA -

Otapanje snega nakon obilnih snežnih padavina izazvalo je ponovno aktiviranje klizišta u Ulici Svetozara Markovića, u naselju Koštica, i tom prilikom oštećen je kolovoz, a ugrožene su i kuće u toj ulici.

Foto izvor Grad Užice

Prema rečima v.d. načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zorana Militarova, u noći između 24. i 25. januara došlo je do ponovnog aktiviranja klizišta koje predstavlja višegodišnji problem, jer se dešava da kada je veliki snežni pokrivač i velike snežne padavine da se voda sliva u površinu i dovodi do klizanja terena.

Stanje se prati, a obzirom da se na ovom delu nalazi infrastruktura, preduzete su određene radnje u slučaju da dođe do oštećenja, poput onog od juče na strujnom kablu. Taj kvar je otklonjen vrlo brzo i mi se nadamo da se ne moraju preduzimati specifičnije mere. Situacija je nepovoljna jer je trenutno sneg na ovoj lokaciji i ne vide se eventualna kretanja, pratićemo narednih dana šta se dešava. Rizik postoji jer se očekuje dalje otapanje snega.“

Deo Svetozara Markovića u Koštici zatvoren za saobraćaj

Foto izvor Grad Užice

Gradski većnik za vanredne situacije Zoran Lazić istakao je da se radi o prirodnim silama na koje je teško uticati, naročito u kratkom vremenskom periodu.
„Bitno je da su stanovnici ovog kraja obavešteni i da prate situaciju kako bi Grad mogao da deluje preventivno.“
Nikola Maksimović direktor Javnog preduzeća „Užice razvoj“ naveo je da je u prethodnom periodu Grad uradio kompletnu rekonstrukciju u Ulici Svetozara Markovića.
„Prvo je urađena kišna kanalizacija kako bi se smanjila količina kišnih voda koje će ulaziti u ovaj deo klizišta. Uradili smo par odvoda kišne kanalizacije iz Kondine ulice i krakova iz Ulice Svetozara Markovića gde smo pokušali da smanjimo nivo dotoka vode na ovo klizište.
U narednom periodu planiramo da obezbedimo sredstva za sanaciju ovog klizišta za šta postoji projekat i građevinska dozvola. Potrebno je uraditi 29 šipova širine metar. To je veoma kompleksan posao koji je neophodno uraditi da bi se zaštitila ulica i ovo naselje odnosno kuće koje se ovde nalaze.“

Maksimović je rekao da će se po hitnom nalogu koji je dobijen od strane gradskog rukovodstva pregledati dokumentacija i utvrditi koje građevinske dozvole nedostaju za sanaciju i dela Ulice Svetozara Markovića i dela privatnog poseda koji se nalazi ispod Ulice Svetozara Markovića.
„Pokušaćemo preko ministarstva da dobijemo neophodna sredstva i da kada se steknu uslovi, posle zimskog perioda, rešimo ovaj problem. Takođe, jedan od većih problema za izvođenje radova predstavlja i sam prilaz klizištu, jer je mašina i oprema koja je neophoda za sanaciju i za izradu šipova jako kompleksna i velika, ali trudićemo se da problem što pre rešimo.
Konsultovaćemo se sa projektantima i geolozima vezano za tlo i zemljište, bez struke nećemo ulaziti u realizaciju ovog posla. Da li ćemo moći da obezbedimo prohodnost same ulice zavisiće od stagnacije terena, pratićemo iz dana u dan situaciju i shodno tome ćemo moći da odreagujemo“-navodi Maksimović.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
10 ° C
10 °
10 °
57 %
2.1kmh
0 %
Pet
18 °
Sub
12 °
Ned
6 °
Pon
8 °
Uto
8 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime