- REKLAMA -
1.8 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Ljujić: Pijaća voda ispravna (AUDIO)

Ljujić: Pijaća voda ispravna (AUDIO)

Prema informacijama sa sednice užičke skupštine, JKP Vodovod planira poskupljenje cene vode od 17 odsto, što je podržalo i Gradsko veće

- REKLAMA -

Voda koju užički JKP Vodovod isporučuje je potpuno ispravna i u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode, poručio je direktor JKP Vodovod Duško Ljujić demantujući navode da su Užičani pili mikrobiološki neispravnu vodu.

  • Na osnovu nekoliko uzoraka tvrditi da je voda neispravna je prosto apsurdno jer da je voda neispravna ikad bila u zadnjih pet godina bila bi proglašena kao takva od strane nadležnih institucija, tako da tu nema problema, rekao je Ljujić navodeći da užički Vodovod svakodnevno ispituje fizičko – hemijsku, biološku i mikrobiološku ispravnost vode u Fabrici vode, dok sedmično Zavod za javno zdravlje Užice uzorkuje vodu sa Fabrike vode i sa osam slučajno izabranih točećih mesta.
  • Recimo, ako se u jednom od 20 uzoraka desi da bude 15 aerobnih mezofilnih bakterija, čija je maksimalna dozvoljena koncentracija deset, ne možemo da tvrdimo da je voda neispravna. To apsolutno nije tačno, rekao je Ljujić pojasnivši da se ispitivanja ponavljaju u slučaju da analize kvaliteta ukažu na mikrobilošku neispravnost vode.


  • Ako se pojavi dupla neispravnost po jednom uzorku, na jednom toćećem mestu, onda se ono proglašava nesipravnim, ali se to još uvek nije desilo, dodao je direktor Vodovoda.

  • Sve analize od puštanja Fabrike vode u rad do danas, uzete sa uzorka na Fabrci vode, apsolutno su ispravne, sa stopostotnom ispravnošću. Bukvalno nema nikakav problem, kazao je Duško Ljujić pojasnivši da je Vodovod nadležan do drugog ventila posle vodomera, a vlasnik objekta od vodomera do kućnih instalacija.

Stanje mreže, prema pojašnjenu Ljujića, uzrok je mikrobiološke neispravnosti vode u pojedinim delovima mreže.

  • Videli smo da je u jednoj mesari sedam uzoraka mikrobiološki neispravno i svih tih sedam uzoraka ulazi u procenat neispravnosti. Ako je svugde u komšiluku voda potpuno ispravna, a samo u mesari nesipravna, najlogičnije je zaključiti da je tu problme sa unutrašnjim instalacijama. Imali smo značajna ponavljanja mikrobiološke neispravnosti u pekari, ali smo utvrdli da u toj pekari ima i prirodna voda i da se oni, s vremena na vreme, priključuju na prirodnu, mešaju vode i tako dolazi do bakterije, ukazao je direktor JKP Vodovod istakavši da su te bakterije potpuno bezopasne po zdravlje ljudi.

Ljujić je kazao za Radio Lunu da je od 700 uzoraka prošle godine, Zavod za javno zdravlje Užice zabeležio 37 neispravnosti zbog povećane koncentracije aerobnih mezofilnih bakterija.

  • Ako bi izuzeli njih, faktički bi više od pola tih uzoraka bilo ispravno po kriterijumu za flaširanu vodu, prokomentarisao je direktor Vodovoda.

U Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće je dozvoljeno 50 aerobnih mezofilnih bakterija u flaširanoj vodi, a u prerađenoj je dozvoljeno deset. Prema tom kriterijumu, značajno smo strožiji i u odnosu na kriterijume Evropske unije, rekao je direktor užičkog Vodovoda // Foto izvor Grad Užice

 


Narodna poslanica i predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice Ivana Parlić je juče kazala da je Užice među 17 gradova u kojima je prošle godine voda za piće bila mikrobiološki neispravna, prema nedavno objavljenom Izveštaju o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće sa javnih vodovoda i vodnih objekata u Republici Srbiji za 2021. godinu Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Foto screenshot iz izveštaja Batuta

Zavod za javno zdravlje Užice mesečno na svom sajtu saopštava rezultate ispitivanja kvaliteta vode za piće. Poslednji izveštaj, koji se odnosi na ispitivanja u julu, objavili su 8. avgusta.

Podsetimo, početkom 2019. godine je završena višegodišnja rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje vode za piće Petar Antonijević na Cerovića brdu kada je uveden aktivni ugalj, postavljanjem GAU filtera zbog prerade vode sa akumulacije Vrutci.


Uz Libergraf,  Narodna stranka traži povlačenje odluke sa sednice

Povlačenje predloga Odluke o uslovima ozakonjenja postojećih objekata u zoni II i III akumulacije Vrutci, koja je na dnevnom redu 20. skupštinske sednice u Užicu  28.septembra, zatražila je u dopisu gradonačelnici Užica narodna poslanica i predsednica užičkog Gradskog odbora Narodne stranke Ivana Parlić istakavši da usvajanje takve odluke predstavlja kršenje zakona i izigravanje javnog interesa. Prema navodima Parlić, odluka je u suprotnosti sa Prostornim planom područja posebne namene za akumulaciju Vrutci.

Foto screenshot/ izvor Facebook Narodna stranka Užice


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
1.8 ° C
1.8 °
1.8 °
87 %
1.5kmh
77 %
Pon
2 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime