- REKLAMA -
20.5 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Libergraf: Predlog odluke o ozakonjenju objekata u slivu akumulacije Vrutci mora biti...

Libergraf: Predlog odluke o ozakonjenju objekata u slivu akumulacije Vrutci mora biti povučen iz skupštinske procedure

- Potpuno je jasno da, pune četiri godine od usvajanja Prostornog plana, Grad Užice i JKP Vodovod nisu ništa preduzeli kako bi obezbedili sanitarnu zaštitu akumulacije Vrutci, kao i da je predlog Odluke o uslovima ozakonjenja postojećih objekata u zoni II i III sanitarne zaštite akumulacije Vrutci pokušaj da se potpuna odgovornost i troškovi sanitarno bezbednog prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda prebace na građane koji u zonama sanitarne zaštite poseduju objekte, navedeno je u saopštenju Libergrafa

- REKLAMA -

Odbornici Skupštine Grada Užica razmatraće na 20. sednici, zakazanoj za 28. septembar, predlog Odluke o uslovima ozakonjenja postojećih objekata u zoni II i III sanitarne zaštite akumulacije Vrutci.

Građanska čitaonica Libergraf zahteva od lokalne samouprave da hitno iz skupštinske procedure povuče predlog odluke, i o tome kako su naveli, obavesti javnost najkasnije do podneva 26. septembra i da bez odlaganja implementira rešenja i mere propisane Prostornim planom područja posebne namene sliva akumulacije Vrutci.

  • Ukoliko lokalna samouprava ne postupi po ovom zahtevu Građanska čitaonica Libergraf će pozvati građane da iskoriste svoja ustavna i zakonska prava na slobodu okupljanja, prava na slobodu udruživanja i prava na slobodu govora, navedeno je u saopštenju Libergrafa.

Predočivši da se u predlogu Odluke navodi da se u zonama II i III sanitarne zaštite akumulacije dozvoljava ozakonjenje postojećih objekata, uz obavezu vlasnika da obezbedi sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda, Iz Građanske čitaonice Libergraf su naveli da su odredbe odluke perfidno smišljene kako bi se odgovornost za sanitarnu zaštitu akumulacije Vrutci sa grada prebacila na građane koji žive u selima Bioska, Vrutci i Kremna.

  • Podsećamo javnost da je dugogodišnja nebriga i loše upravljanje akumulacijom 2013. godine dovelo do zagađenja vode cijanobakterijama, da je punih 5 godina akumulacija bila van upotrebe, kao i da je Vlada Republike Srbije 23. novembra 2018. godine donela Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sliva akumaulacije Vrutci kojim se utvrđuje planski osnov za zaštitu, uređenje i održivo korišćenje sliva akumulacije. Lokalne samouprave dužne su da uređenje, građenje, korišćenje i zaštitu područja posebne namene sprovode saglasno rešenjima iz Prostornog plana, navedeno je u saopštenju Libergrafa kojeg potpisuje Vladan Sinđić.

U Prostornom planu, poglavlje III. tačka 2.2. ZONA II AKUMULACIJE, stav 2. stoji: Zadržavaju se postojeći stambeni, ekonomski i pomoćni objekti domaćinstava, kao i kuće za odmor, ugostiteljski i drugi objekti, uz obavezu upravljača vodovodnog istema (javno vodoprivredno preduzeće) da u saradnji sa javnim komunalnim preduzećem, u roku od 12 meseci od donošenja Prostornog plana obezbedi sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda na građevinskoj, odnosno katastarskoj parceli do nivoa za nesmetano ispuštanje u recipijent (najbližu jarugu ili vodotok) ili podzemnu sredinu, dok se u stavu 5 navodi: Gradnja novih stambenih, ekonomskih i pomoćnih objekata dozvoljena je isključivo u sklopu domaćinstava, na osnovu pravila uređenja i građenja iz Prostornog plana grad Užica isključivo nakon obezbeđenja sanitarno bezbednog odvođenja, prikupljanja i prečišćavanja svih otpadnih voda na način definisan u stavu II. Troškove sanitacije novih objekata snosi investitor objekta, ukazali su iz Libergrafa.


Iz Libergrafa su naveli da su JVP Srbijavode i JKP Vodovod bili u obavezi da do 22. novembra 2019. godine u zoni II sanitarne zaštite akumulacije Vrutci, koja obuhvata površinu veću od 848 ha, obezbede sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda iz postojećih objekata, dok bi troškove sanitacije novih objekata snosili građani, odnosno investitor.

Građanska čitaonica Libergraf, kako su podsetili, 16. decembra 2021. godine je uputila JKP Vodovod Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja sa pitanjem o ispinjenosti obaveza iz Prostornog plana. 2. decembra 2021. godine.

  • Od JKP Vodovod primili smo dopis kojim smo obavešteni da JKP Vodovod nije obezbedio sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda u I i II zoni, kao i da JKP Vodovod nema tačnu informaciju koliko je objekata sa neadekvatnim septičkim jamama. Takođe smo obavešteni da je u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Beograda izrađena Studija procene stanja postojećeg kanalizacionog sistema na teritoriji Užica u kojoj se navodi da za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u selima Bioska i Kremna “postoji projekat ali još nije izdata građevinska dizvola” ali da se “ovaj projekat ne treba smatrati prioritetnim” jer se u ovim selima “smanjuje broj stanovnika”, navedeno je u saopštenju Libergrafa.
- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light rain
20.5 ° C
20.5 °
20.5 °
81 %
1.4kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
18 °
Ned
21 °
Pon
22 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime