- REKLAMA -
3.9 C
Užice
Početna Srbija i region Krkobabić sa Poštanskom štedionicom dogovorio kredite za zadrugare

Krkobabić sa Poštanskom štedionicom dogovorio kredite za zadrugare

- REKLAMA -

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić dogovorio je danas sa predsednikom Izvršnog odbora Poštanske štedionice (PŠ) Bojanom Kekićem mogućnost da kooperanti i članovi poljoprivrednih zadruga u toj banci podignu kredit za nabavku repromaterijala.

Krkobabić je posle sastanka rekao novinarima da je dogovoreno da PŠ postane pouzdan partner za 630.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji koji će im omogućiti da kredit dobiju “lako, brzo i jeftino”.

“PŠ, kao društveno odgovorna banka obezbediće kredite koji će služiti kao obrtna sredstva novoformiranim zadrugama koje iz državne kase dobijaju podsticajna sredstva od 7,5 miliona dinara, a postojeće 15 miliona dinara”, rekao je Krkobabić.

Dodao je da će kamatu na odobrene kredite plaćati lokalne samouprave iz sredstava namenjenim podsticaju poljoprivrede.

On je rekao da će krediti biti osiguravani da banka ne bi odmah zatražila hipoteku na imovinu zadruga.

“Držimo zadruge za ruku, pratimo njihov razvoj sve dok ne postanu samoodržive”, rekao je Krkobabić. 

Bojan Kekić je istakao da je zahvalan što je PŠ dobila mogućnost da “prati zadrugare jer do sada nije bila dovoljno zastupljena u poljoprivredi”.

“Kao državna banka ne rukovodimo se isključivo profitabilnošću, sada pokazujemo društvenu odgovornost i ponudićemo kredite sa kamatom od četiri do 4,5 odsto, a na tržištu kamate se kreću od pet do osam odsto”, rekao je Kekić.

Kao ogledni primer, kako je rekao, može da služi kreditni aranžman sa Savezom pčelarskih organizacija koje su pozajmljenim novcem završile objekat za pakovanje i izvoz meda.

PŠ je, prema rečima Kekića, za odobrene pozajmice predvidela i grejs period od šest meseci, a da bi bila bliža klijentima širiće mrežu banaka po Srbiji, a u samo nekoliko poslednjih godina otvorila je 50 novih ekspozitura.
 
VIDEO  OVDE

Autor/Izvor Beta

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
3.9 ° C
4 °
3.9 °
93 %
1.5kmh
75 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
11 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime