- REKLAMA -
11.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Krčevinac: Petrović ne može da bude predsednik Saveta za mlade(AUDIO)

Krčevinac: Petrović ne može da bude predsednik Saveta za mlade(AUDIO)

Odbornici užičke skupštine razmatraće na 8. sednici odluku o imenovanju Saveta za mlade čijem se izboru, na čelu sa Nenadom Petrovićem, protivi Užička odbrambena liga.

- REKLAMA -

Odbornik Srpske napredne stranke u užičkoj skupštini Nenad Petrović je predložen za predsednika budućeg Saveta za mlade čije će imenovanje sastava razmatrati odbornici na 8. sednici lokalne skupštine u četvrtak.

Foto screenshot predložene Odluke o imenovanju Saveta za mlade

Odbornik Dejan Krčevinac je poručio da se Užička odbrambena liga protivi imenovanju Petrovića za predsednika tog saveta. Prema tvrdnjama Krčevinca, Petrović je zaposlen kao pravnik u užičkom ogranku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje bez konkursa i sa srednjom stručnom spremom.

–    Posle izvesnog vremena je Petrović doneo diplomu sportske akademije iz Beograda i sa tom diplomom dobio povišicu plate zbog većeg stupnja obrazovanja. To ne bi bilo čudno da se on, kao odbornik, nije prijavio kao master kriminalistike koji radi na tom radnom mestu, naveo je Krčevinac objasnivši da je prethodno poništen konkurs za radno mesto pravnika na koji se pravnik po zanimanju i prijavio.

Krčevinac je ukazao da je u anonimnom pismu, upućenom Užičkoj odbrambenoj ligi, opisan sistem rada vladajuće stranke i da je u njemu navedeno da je Petrović šef užičkih botova.

   On ne može da bude predsednik Saveta za mlade jer je toliko loš primer kako mladi treba da dođu do radnog mesta i zapošljenja u gradu da to prelazi svaku moralnu granicu i obraz, istakao je Krčevinac.

Pozvao je građane Užica da se okupe u četvrtak u 9 sati i 30 minuta ispred Narodnog pozorišta, kako bi, po njegovim rečima, fino i dostojanstveno sprečili sramotno imenovanje Petrovića i ustali protiv stranačkog zapošljavanja van kvalifikacija.

O osnivanju saveta, radu javnih ustanova i preduzeća 4. marta u Užicu

Podsetimo, Unija studenata Užica i Studentskog parlamenta Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija su se decembra prošle godine usprotivili predloženom sastavu Saveta za mlade i izboru predsednika užičke skupštine Branislava Mitrovića za predsednika tog saveta.

Oni su predložili da se obustavi postupak izbora predloženog Saveta za mlade jer, kako su naveli, taj Savet ne odražava realno stanje stvari niti doprinosi ravnomernoj uključenosti mladih u proces donošenja odluka na lokalnom nivou.

Oni su se pobunili, kako su saopštili, jer je i veliki broj pojedinaca bio predložen po nedovoljno jasnim kriterijumima.

 

 

Predlog Saveta za mlade iz decembra 2020. godine

Taj predlog je skinut sa dnevnog reda skupštine u decembru.

Inače, u Predlogu Odluke o imenovanju Saveta za mlade piše da Savet za mlade inicira i učestvuje u izradi lokalne omladinske politike u oblasti obrazovanja, sporta, korišćenja slobodnog vremena, povećanja zaposlenosti, informisanja, obezbeđivanju jednakih šansi, zdravstva, kulture, ravnopravnosti polova, sprečavanju nasilja i kriminaliteta, pristupa pravima, održivog razvoja i životne sredine i drugim oblastima od značaja za mlade.

Taj Savet bi trebalo da inicira pripremu projekata za mlade u cilju unapređenja njihovog položaja, te da učestvuje u izradi posebnih lokalnih akcionih planova, programa i politika u saglasnosti sa Nacionalnom strategijom za mlade i da prati njihovo ostvarivanje.

Savet za mlade iskazuje mišljenja o pitanjima, nacrtima propisa i skupštinskim odlukama od značaja za mlade i o njima treba da obaveštava organe lokalne samouprave.

Savet za mlade ima zadatak i da usvaja godišnje i periodične izveštaje o napretku lokalne omladinske politike, o sprovođenju lokalnih akcionih planova i programa za mlade. Te izveštaje podnose i predočavaju lokalnoj skupštini, gradonačelniku i Gradskom veću.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
11.1 ° C
11.1 °
11 °
43 %
2.6kmh
75 %
Pet
12 °
Sub
14 °
Ned
16 °
Pon
19 °
Uto
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime