- REKLAMA -
32.7 C
Užice
Početna Srbija i region Kontakt-centru Srbije za bezbednost dece na internetu 14.000 poziva

Kontakt-centru Srbije za bezbednost dece na internetu 14.000 poziva

- REKLAMA -

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić, saopštila je da je Nacionalni kontakt-centar za bezbednost dece na internetu za tri godine primio više od 14 hiljada poziva, onlajn upita i prijava i organizovao 385 predavanja za skoro četiri i po hiljade učenika i pet hiljada roditelja.
Povodom tri godine rada tog centra, navela je da je najveći broj prijava bio zbog “onlajn ugrožavanja dece u oblasti visokotehnološkog kriminala” i tiče se “napada predatora” i zloupotrebe ličnih podataka.
Zbog toga je apelovala na decu da ne prihvataju komunikaciju s nepoznatim osobama putem interneta i da ne dele svoje lične podatke i fotografije.
-Naša deca su, na žalost, na prvom mestu u Evropi po procentu onih koji idu na sastanke sa osobama koje su upoznali na društvenim mrežama, a prednjače po korišćenju interneta i posebno društvenih mreža, rekla je Matić. 
Navela je da čak 86 odsto dece u Srbiji svakodnevno koristi internet, a više od 30 odsto prijavljuje onlajn uznemiravanje.
-Zbog toga je neophodno da ih zaštitimo od potencijalnih opasnosti kojih je u digitalnom okruženju sve više, uključujući i vršnjačko nasilje, takozvane igre izazova i stvaranje zavisnosti od interneta, rekla je Tatjana Matić.
Istakla je da su ključne prevencija i edukacija ne samo dece, već i roditelja, staratelja, nastavnika, te će Nacionalni kontakt-centar nastaviti da razvija edukativne aktivnosti, saradnju s drugim institucijama i nevladinim sektorom.
Nacionalni kontakt-centar za bezbednost dece na internetu daje savete i informacije o onlajn zaštiti najmladjih i prijave ugrožavanja bezbednosti dece i mladih na internetu prima putem besplatnog poziva na telefon broj 19833, digitalne platforme “Pametno i bezbedno” i društvenih mreža, kao i tokom prezentacija koje organizuje u školama u Srbiji.

Izvor:Beta

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.7 ° C
32.7 °
32.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Pet
33 °
Sub
33 °
Ned
28 °
Pon
25 °
Uto
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime