- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kolumna: Moda

Kolumna: Moda

- REKLAMA -

Piše prof. dr Biljana Grujičić
Čovek nije ono što piše, već ono što pročita, kaže Borhes, da li je čovek ono što odeva? Naime, da li čovek, preciznije žena, šalje poruku svojom garderobom? Da se razumemo, obožavam modu. Moda za mene je način da kažete drugima šta mislite o sebi. Moda je i da ih prevarite, da oni vole ono što vi niste. Međutim, moda je iznad svega razigranost i mogućnost da spojite nespojivo i u tome budete jedinstveni i originalni. Volim modu mladih, otkačenost, razbarušenost. Budite uvek dovoljno mladi da nosite ono što vam se sviđa, a ne ono što vam nameću trendovi, velike modne kuće koje žele da budete njihova pokretna reklama. Sve to je u funkciji punjenja nečijeg džepa. Imati stila ne znači kupiti sve što je trend jedne sezone. Jedino ne volim vulgarnost, čak i kič može da prođe. Estetika kiča ponekad dobro upakovana u plišane i krznene papučice, makar na kratko pruža osećaj spokoja i luksuza, hajde da budemo iskreni, dragi moji!
Nisam ja napravila te Seke, Jelene i Stoje, ali to je priča za neku drugu priču. Rasla sam prateći rad Mirjane Marić i Verice Rakočević. Ne znam da li je to dobro, ali je tako. Oduvek je odeća bila način za pokazivanje društvenog statusa. Sve dok se nisu pojavili Kinezi i vredno radili Pazarci i dok se nije uvela kategorija poznatija kao FAKE, ili lažnjak. Od pojave mode sredinom 14. veka i dalje deluju principi odevanja, ali opada važnost hijerarhijskog, ili statusnog principa. Volim i ručni rad, sama ideja da je to neko radio samo za vas, personalizovano, asocira na ljubav i trud, a svaki trud treba i mora biti nagrađen. Gomila toga leži u škrinjama i ormarima vaše bake. I onda govorimo da o ukusima ne treba raspravljati, naprotiv, ukus treba vaspitati, rekao je još Dositej.
Svila, koža, pamuk su materijali za koje se opredeljujem. Nemojte zaboraviti svilene bube, dragi moji! Daleko od toga da ne bih eksperimentisala sa haljinama od najlona i suknjama od aluminijumske folije. Moda i jeste sjajna igra sa mnoštvom mogućnosti.
Probajte samo da nosite ono što odslikava vas. Zapamtite, seksipil nije u onome što nosite, već u načinu na koji to radite! A šta je sa muškom modom, gde su nestali muškarci koji mirišu na…. ostatak dodajte same, drage moje. Ne mogu vam otkriti na šta miriše moj. Gde su nestali muškarci u džemperima od angore, sa rombovima i bez njih, upravo pristiglim iz Trsta? Umesto njih pojavili su se oni u otkopčanim košuljama i za moj ukus preterano uskim farmericama. Ali za šta sam ja tu bitna? Ja poštujem diferencijaciju polova, ne cepam drva i ne simpatišem muške u suknjama, pa ma kako dobre noge imali. I da, musaku zalivam jajima.
Možda je bezobzirno baviti se modom u ovim vremenima, međutim, moda je verna pratilja u svim vremenima, u svakom trenutku, svih, onih vakcinisanih, onih neobaveštenih i onih sa svakakvim objašnjenima.
Za to vreme ispratila sam za predstojeću sezonu svedenog Armanija, raspusnog Versačea, mada manje nego dok je bio živ, a Kinezi su me upoznali sa Pradom i Gučijem, i da otkriću vam još nešto, uvek i zauvek Šanel!

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime