- REKLAMA -
6.7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Koalicija Moramo uložila prigovor RIK-u

Koalicija Moramo uložila prigovor RIK-u

Koalicija Moramo je u zakonskom roku uložila prigovor Republičkoj izbornoj komisiji sa predlogom da poništi rešenje Gradske izborne komisije grada Užice i odredi ponovno glasanje na biračkom mestu broj 63 u Užicu, saopštili su iz te koalicije čije saopštenje i tekst prigovora RIK-u prenosimo u celosti.

- REKLAMA -

Rešenjem br. 013-6/22-75 Gradske izborne komisije grada Užica od 08.04.2022. godine, a za čije usvajanje su glasali i članovi komisije iz redova Socijaldemokratske partije Srbije, koalicije Nada, koalicije Dveri/POKS, Zavetnika i Suverenista, odbijen je Zahtev koalicije MORAMO za ponavljanje izbora na biračkom mestu br. 63 u gradu Užice, kao neosnovan.

U Zahtevu za poništavanje glasanja na biračkom mestu br. 63 u Užicu navedeno je da je bilo više glasačkih listića u kutiji, nego što je bilo birača, zbog čega je trebalo poništiti glasanje na ovom biračkom mestu.

U obrazloženju Rešenja koje je usvojila Gradska izborna komisija  navodi  se da je prilikom primopredaje materijala sa biračkog mesta utvrđeno da postoji računska greška u popunjavanju Zapisnika o radu biračkog odbora, kako je navedeno i u Zahtevu za poništavanje glasanja, odnosno da je bilo tri listića više u odnosu na ukupan broj birača koji su glasali.

U obrazloženju se dalje navodi da je Gradska izborna komisija izvršila uvid u Izvod iz biračkog spiska, i da je prebrojavanjem birača zaokruženih da su glasali, došla do broja od 857 birača, koliko ima ukupno iskorišćenih glasačkih listića.

Ovo nije tačno.

Naime, postojanje većeg broja listića u glasačkoj kutiji je objektivna činjenica, a navod da je unutar Gradske izborne komisije postignut dogovor da se ispravi Zapisnik o radu biračkog odbora na način što će se upisati da je glasalo više birača nego što zaista jeste, vrlo lako je proveriv.

Činjenica da je podnosilac zahteva za ponavljanje izbora ispred koalicije MORAMO bio član ove Komisije u momentu kada je izvršena primopredaja izbornog materijala sa biračkog mesta br. 63, ne utiče na postojanje ili nepostojanje većeg broja listića u glasačkoj kutiji od broja glasača. Prigovor koji je uputila koalicija MORAMO može se smatrati izjavom člana GIK-a, odnosno dokazom o radnjama Gradske izborne komisije.

U svom obrazloženju Gradska izborna komisija nije utvrđivala činjenično stanje, nego se isključivo bavila prisustvom predstavnika koalicije MORAMO u Gradskoj izbornoj komisiji, i ponovila navode koji se nalaze i u Zapisniku o radu biračkog odbora.  Gradska izborna komisija je trebalo da se uveri iz izbornog materijala o navodima iz Zahteva za poništavanje glasanja od 06.04.2022. godine, naročito uzimajući u obzir da je broj birača na izborima za predsednika Republike bio 854, odnosno isti kao i na izborima za narodne poslanike.

Koalicija MORAMO je u zakonskom roku uložila prigovor Republičkoj izbornoj komisiji sa predlogom da poništi rešenje Gradske izborne komisije grada Užice i odredi ponovno glasanje na biračkom mestu broj 63 u Užicu.

Bez poništenja glasanja na biračkom mestu 63

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
6.7 ° C
6.7 °
6.7 °
96 %
1.3kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime