- REKLAMA -
-5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Klikom i linkom do Biblioteke

Klikom i linkom do Biblioteke

- REKLAMA -

Užička biblioteka uz tradicionalne usluge razvija i inovativne programe. Oni nisu bili adekatvno predstavljeni na službenoj internet prezentaciji ustanove zbog ograničenih resursa kojima je Biblioteka u tom segmentu raspolagala, što je drastično smanjivalo prisustvo NBU na internetu. Postojeći veb-sajt nije zadovoljavao potrebe savremenog poslovanja. Bio je statički, bez dovoljno memorijskog prostora i nije podjednako dobro bio vidljiv na desktop računaru i pametnom mobilnom uređaju („responsive”). Server na kome je pozicioniran nije bio zaštićen i sajt nije imao SSL (Secure Sockets Layer) sertifikat – internet standard koji omogućava  bezbedan protok podataka.

U cilju rešavanja pomenutih problema bibliotekari NBU, D. Rodaljević, B. Davidovski i B. Marinčić su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u 2020. godini. Projekat pod nazivom „Klikom i linkom do Biblioteke“  dobio je sredastva kojima je sufinansirana izrada odgovarajućeg savremenog sajta, aplikacije za mobilne telefone i tehnička oprema na kojoj se sprovode individualne i grupne obuke korisnika. Uz poštovanje svih zakonskih regulativa, za izradu sajta, aplikacija i obuku bibliotekara, izabrana je Agencija za računarsko programiranje „Roster Soft“ iz Užica. Sajt je rađen u Word press-u i PHP-u. Mobilne aplikacije NBU se mogu instaliraliti sa početne stranice sajta, a uskoro će biti dostupne i na Google Play prodavnici. Aplikacije približavaju bibliotečke usluge mlađem stanovništvu i pružaju mogućnost da Biblioteku „nose u džepu“. Izrada mikrosajta za elektronski časopis za kulturu i bibliotečko-informacionu delatnost „Korak biblioteke“ ima za cilj da omogući direktnu komunikaciju sa zainteresovanim autorima i konzumentima sadržaja vezanih za kulturu i oblast bibliotekarstva. Narodna biblioteka Užice nema zaposlenog informatičara i u cilju smanjenja troškova održavanja sajta i aplikacija kroz projektne aktivnosti, sprovedena je i obuka bibliotekara za unos i ažuriranje podataka. Sajt je rađen prema svim internet standardima za javne ustanove i prilagođen je slepim i slabovidim licima. Prilikom usmenog anketiranja korisnika različitih starosnih grupa o izgledu i preglednosti sajta dobili smo povratnu informaciju da su posetioci izuzetno zadovoljni, kako vizuelnim tako i informacionim delom.

https://www.biblioteka-uzice.rs/

U saradnji sa Školskom upravom Užice prezentcija „Klikom i linkom do biblioteke“ u kojoj su prikazani sadržaj sajta, mikrosajta, aplikacije i pretraga bibliotečko-informacionih servisa biće poslata školskim bibliotekarima i delu nastavnog osoblja kako bi bio predstavljen starijim osnovcima i srednjoškolcima u Užicu i regionu. Ovakva saradnja ima za cilj da pomogne  učenicima da efikasnije dođu do referensne literature iz svih naučnih oblasti koja im je neophodna u procesu obrazaovanja čime bismo doprineli  razvoju vrednovanja pouzdanih izvora znanja kod mladih koji su svakodnevno na internetu izloženi mnoštvu neproverenih informacija.

U doba pandemije kada su mnogi korisnici sprečeni da dođu u Biblioteku, dobra komunikacija preko interneta  je neophodna. Za svaku pomoć koju smo u mogućnosti da pružimo korisnicima raspoloživa je opcija „Pitajte bibliotekara“, gde nam se korisnici mogu obratiti imejlom na koji se odgovara u najkraćem mogućem roku.

https://www.biblioteka-uzice.rs/

https://www.biblioteka-uzice.rs/preuzimanje/

https://korakbiblioteke.biblioteka-uzice.rs/

Autor Bojana Marinčić, viši diplomirani bibliotekar Narodna biblioteka Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
-5 ° C
-5 °
-5 °
100 %
2.6kmh
90 %
Sre
-1 °
Čet
1 °
Pet
4 °
Sub
5 °
Ned
4 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime