- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna Svet Kina zbog stranih tvrdnji o prinudnom radu napada svetske marke odeće i...

Kina zbog stranih tvrdnji o prinudnom radu napada svetske marke odeće i obuće

Kineska državna TV poziva gradjane da bojkotuju robnu marku H&M dok Peking osudjuje strane proizvodjače odeće i obuće od kada je Zapad uveo sankcije kineskim zvaničnicima optuženim za kršenje ljudskih prava u regionu Sindjianga.

- REKLAMA -

Vladajuća komunistička partija kritikovala je H&M jer je u martu 2020. godine prestala da kupuje pamuk iz te severozapadne kineske regije. Ta švedska trgovačka firma se tada pridružila drugim brendovima zbog izveštaja o prisilnom radu u Sindjiangu.Partijski list “Global Times” još od pre dve godine kritikuje i firme “Burberry”, “Adidas”, “Nike”, “New Balance” i “Zara” zbog Sindjianga.

“Za preduzeća koja dotaknu dno, odgovor naše zemlje je vrlo jasan: Ne kupujte!”, rekla je Centralna televizija Kine na društvenim mrežama. Rečeno je da slova “H” i “M” iz naziva švedske firme na kineskm “znače Laž i Obmana”.

U ponedjeljak su Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Kanada uvele putne i finansijske sankcije četvorici kineskih zvaničnika optuženih za zloupotrebe u Sindjiangu.

Po  stranim istraživačima i vladama, više od milion ljudi u Sindjiangu, većinom muslimanskih etničkih grupa, zatvoreno je u radne logore. Peking negira da ih maltretira i tvrdi da pokušava da promoviše ekonomski razvoj i suzbije radikalizam.

Uz kampanju bojkota neke kineske javne ličnosti, uključujući popularnog pevača i glumca Vanga Iiboa, objavile su da raskidaju ugovore sa H&M-om i Nike-om.

Proizvoda H&M više nema na najpopularnijim kineskim platformama za e-trgovinu, Alibaba Group TMall i JD.com. Novinski izveštaji kažu da su uklonjeni zbog javnih kritika zbog izjave te firme o Sindjiangu.

Peking često napada strane proizvodjače odeće, automobila i druge zbog akcija njihovih vlada ili da bi vrpio pritisak na kompanije da prihvate zvanične stavove Kine o Tajvanu, Tibetu i drugim osetljivim pitanjima.

Kompanije se obično izvinjavaju i menjaju veb stranice ili reklame kako bi zadržale pristup Kini, jednom od najvećih svetskih tržišta.

“H&M Group” je objavila da “ne zastupa nijedno političko stanovište” i da “poštuje kineske potrošače”, da posluje s 350 kineskih proizvođača i da je “posvećena dugoročnom ulaganju i razvoju u Kini”.

Brajan Erig, iz globalne kompanije “Kearney”, rekao je da je verovatno da 60 do 70 odsto sirovina H&M, poput tkanina, dolazi iz Kine. Rekao je da će, ako firma H&M bude odsečena od Kine, teško doći do tg materijala, što bi moglo značiti poskupljenja njene robe i kašnjenje u proizvodnji.

Firma H&M je 2019. godine, poslednje godini za koju ima godišnjih podataka, imala 520 prodavnica i 1,4 milijarde dolara prodaje u Kini. Kina je njeno treće najveće tržište posle Nemačke i Sjedinjenih Država.

Kritika je počela kada je Omladinska organizacija vladajuće KP u sredu skrenula pažnju na izjavu H&M iz marta ove godine na društvenim mrežama: “Šire laži da bi bojkotovali Sinđijang, a hteli bi da zarade u Kini”, rekla je Omladinska organizacija.

“Global Times” je rekao da su i “Burberry”, “Adidas”, “Nike i “New Balance” takođe izneli “oštre primedbe” u vezi s pamukom iz Sinđianga. U drugom izveštaju “Global Times” je citirao je, kako navodi, izjavu “Zare” da ima “nultu toleranciju prema prisilnom radu”.

Prošle godine u izjavi H&M-a citirana je odluka inicijative “Better Cotton Initiative”, industrijske grupe koja promoviše ekološke standarde i standarde rada, da zaustavi licenciranje pamuka i Sindjianga jer je “sve teže” pratiti način na koji je proizveden. U septembru je H&M najavio da će prestati da radi s jednim kineskim proizvođača koji je optužen za korišćenje prisilnog rada.

U januaru je Vašington uveo zabranu uvoza pamuka iz Sindjianga, glavnog dobavljača za proizvođače odeće za zapadna tržišta, ali gnev Kine je sada usmeren na Evropu.

 

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1kmh
90 %
Sub
2 °
Ned
7 °
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime