- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna Svet Kina uvodi zdravstveni pasoš za putovanja u inostranstvo

Kina uvodi zdravstveni pasoš za putovanja u inostranstvo

Kina je za svoje gradjane uvela elektronski pasoš koji će pokazivati njihov zdravstveni status kada putuju u inostranstvo ili se vraćaju u zemlju, što bi moglo da dovede do većeg otvaranja kineskih granica.

- REKLAMA -

Ove zdravstvene potvrde za medjunarodna putovanja su u vidu aplikacije za pametni telefon, a sadrže zdravstvene podatke putnika, kao što su njihovi kovid testovi, PCR i za antitela, i status vakcinacije.

Za sada je aplikacija obavezna i rezervisana samo za Kineze. Ona će im obezbediti veći komfor prilikom putovanja kada budu sklapani sporazumi o uzajamnom priznanju zdravstvenih potvrda Kine i drugih zemalja, napisala je agencija Sinhua.

Cilj aplikacije je da se promoviše obnova svetske privrede i olakša prelazak granica, navelo je ministarstvo spoljnih poslova. Ne navode se konkretne stvari na koje nosioci elektronskog pasoša imaju prava ni da li druge zemlje planiraju da ga priznaju.

SAD i Velika Britanija planiraju da pokrenu slične sisteme. Evropska komisija će predstaviti ideju “zelenog pasoša” u Briselu 17. marta.

Izuzev lokalizovanih žarišta Kina se u velikoj meri oslobodila kovida-19 od proleća 2020. zahvaljujući zaključavanjima, masovnom testiranju, opštem nošenju maske i obaveznim karantinima pri ulasku u zemlju.

Novi kineski zdravstveni pasoš pokrenut je juče preko mini programa uvedenog na popularnoj aplikaciji Vičet (WeChat), i može da ima i papirnu verziju.

Od kraja marta 2020. Kina dozvoljava samo Kinezima ulazak na svoju teritoriju i ograničenom broju stranaca. Ona je takodje znatno smanjila medjunarodne letove.

Dozvoljen je ulazak samo stranim diplomatama, poslovnim ljudima ili strancima koji imaju stalni boravak u zemlji.

Svi putnici, Kinezi kao i stranci po dolasku u zemlju obavezni su da idu u 14-odnevni karantin u hotelu o svom trošku.

Pokretanje elektronskog zdravstvenog pasoša otvara mogućnost da se taj sistem proširi na strance, odnosno da srednjoročno delimično budu ukinute restrikcije za ulazak i izlazak sa teritorije Kine.

 

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1kmh
90 %
Sub
2 °
Ned
7 °
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime