- REKLAMA -
23.9 C
Užice
Početna Svet Kina gradi teleskope za otkrivanje svemirskog otpada

Kina gradi teleskope za otkrivanje svemirskog otpada

- REKLAMA -

Kina je započela izgradnju novog niza teleskopa koji će se uglavnom koristiti za otkrivanje svemirskog otpada u srednjim i visokim orbitama, objavila je danas Kineska medijska grupa (CMG).

To je, navodi CMG, prvi put da neka zemlja ili organizacija pravi teleskope isključivo u te svrhe.

Projekat pod nazivom MASTA razvila je Opservatorija ljubičasta planina Kineske akademije nauka. Projekat bi trebalo da bude završen do 2023. godine.

Izgradnja se sprovodi u gradu Lenghu u provinciji Ćinghai na severozapadu Kine, gde je prosečna nadmorska visina 3.800 metara. Mesto je odabrano zbog čistog noćnog neba u tom delu zemlje.

“Niz teleskopa će moći da otkrije sitne svemirske ostatke i da odredi njihovu orbitu, pružajući tako rana upozorenja i omogućavajući izbegavanje sudara krhotina koje ugrožavaju bezbednost svemirskih letelica”, rekao je istraživač u Opservatoriji ljubičasta planina Lei Čengming.

Grad Lenghu, ukupne površine 17.800 kvadratnih kilometara, nalazi se na 944 kilometra udaljenosti od Sininga, glavnog grada provincije Ćinghai.

Vedre noći u ovom gradu ispunjavaju uslove za mesto opservatorije svetske klase. Očekuje se da će Lenghu postati najveća baza za astronomsko posmatranje u Kini i centar za astronomska istraživanja svetske klase, navodi CMG.

- Advertisement -
IZVORBETA
- REKLAMA -
Užice
clear sky
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
60 %
4.6kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
36 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime