- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Kaspersky: Povećana aktivnost prevaranata tokom Evropskog prvenstva u fudbalu

Kaspersky: Povećana aktivnost prevaranata tokom Evropskog prvenstva u fudbalu

Lažne ulaznice, jeftini strimovi i novčići Harija Kejna: Kaspersky otkriva povećanu aktivnost prevaranata tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2024

- REKLAMA -

Sa početkom Evropskog prvenstva u fudbalu, milioni gledalaca hrle pred svoje ekrane i na fudbalske stadione. Međutim, sajber kriminalcima je ovo prilika da iskoriste jedan od najiščekivanijih događaja 2024. godine.  Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su brojne prevare za krađu korisničkih podataka i novca, a sve deluju kao ponude u vezi sa Evropskim prvenstvom u fudbalu 2024.

Lažne ulaznice

Tradicionalna pretnja uoči bilo kog većeg događaja “van mreže” su prevare sa ulaznicama, a ni ovo prvenstvo nije izuzetak. Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su lažnu stranicu koja izgleda kao stranica popularne nemačke energetske kompanije koja u nagradnoj igri nudi ulaznice za EURO 2024. Nakon što pristupe, od korisnika se traži da unesu svoje ime, broj telefona i adresu. Ova kampanja je uskotargetirana i usmerena je na zaposlene i partnere kompanije žrtve, što znači da prevaranti koriste svaku priliku da se infiltriraju u infrastrukturu mete.

Kripto prevara

Prevaranti kapitalizuju popularnost EURO 2024 prodajom specijalnih novčića sa likovima popularnih igrača, obećavajući impresivnu zaradu. Na primer, stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su šemu koja uključuje novčiće nazvane po Hariju Kejnu. Ove novčiće u velikoj meri promovišu prevaranti putem kampanja elektronske pošte i društvenih mreža kao što su Twitter, Facebook i Telegram. Nestrpljivi trgovci, ne želeći da propuste priliku, žure da kupe novčiće, podižući njihovu cenu. Kada se cena naduva, prevaranti prodaju svoje novčiće, što dovodi do pada njihove vrednosti za nekoliko minuta.

Primer kripto prevare koja zloupotrebljava EURO 2024

Lažni strimovi

Gledaoci na mreži bi takođe trebalo da budu na oprezu jer su stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili lažne platforme za striming koje nude ekskluzivne prenose po niskim cenama. Pored curenja podataka o plaćanju i ličnih podataka, ovi sajtovi mogu imati ugrađene XSS ranjivosti koje omogućavaju napadačima da kontrolišu vaš pretraživač.

Lažne prodavnice

Stručnjaci su otkrili i lažne onlajn prodavnice koje prodaju navijačke rekvizite: dresove, šalove, kape i sve ostalo sa popustom od 40%. Naravno, oni koji su naseli nikada nisu dobili naručene predmete.

„Ove šeme koje prate velike događaje koriste poznati obrazac — prevaranti jednostavno menjaju mamac na osnovu trenutnih trendova. Međutim, oni nisu za potcenjivanje jer se stalno prilagođavaju i pronalaze nove načine da zarade. Na primer, naše nedavno otkriće prevara sa kriptovalutama u vezi sa popularnim igračima pokazuje njihovu sposobnost da iskoriste prilike koje se pojavljuju“, komentariše Olga Svistunova, stručnjak za bezbednost kompanije Kaspersky.

Da saznate više o tome kako da ostanete bezbedni dok uživate na Evropskom prvenstvu 2024, posetite Kaspersky Daily.

Da biste se zaštitili od prevara, stručnjaci kompanije Kaspersky vas savetuju da:

  • Verifikujete autentičnost: Kupujte karte, robu ili usluge samo od zvaničnih i renomiranih prodavaca. Proverite zvaničnu veb-stranicu događaja da biste pronašli ovlašćene prodavce.
  • Budite skeptični prema specijalnim ponudama: Ako vam se ponuda čini previše dobra da bi bila istinita, verovatno to i jeste. Budite oprezni sa velikim popustima i ekskluzivnim ponudama, posebno ako dolaze iz nepoznatih izvora.
  • Zaštitite svoje podatke: Izbegavajte deljenje ličnih i finansijskih informacija na nepoznatim veb-stranicama. Uverite se da je veb-stranica bezbedna tako što ćete potražiti „https“ u URL-u i simbol katanca na traci adresa.
  • Koristite bezbednosni softver: Održavajte svoj antivirusni i bezbednosni softver ažurnim da biste se zaštitili od zlonamernog softvera i fišing napada. Kompanija Kaspersky štiti svoje korisnike od svih vrsta fišinga i zlonamernog softvera.
  • Informišite se: Budite informisani o uobičajenim taktikama prevare i kako ih prepoznati. Pratite ažuriranja stručnjaka za sajber bezbednost i zvaničnih izvora.

U vojnom Centru za obuku veze u Gornjem Milanovcu održana vežba odbrane od sajber pretnji

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime