- REKLAMA -
-1.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Jugoslovenski pozorišni festival Ko je junak našeg doba?

Jugoslovenski pozorišni festival Ko je junak našeg doba?

- REKLAMA -

Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda, 24. po redu, održaće se od 5. do 12. novembra u Užicu. Publika će u ovom periodu imati priliku da vidi sedam takmičarskih predstava. Ove godine će nastupiti sedam najboljih pozorišnih predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, dok prvi put nema predstava iz Crne Gore.

Festival će otvoriti Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom Nečista krv, Borislava Stankovića u režiji Milana Neškovića. U takmičarskom delu biće prikazane i predstave Lorencačo,  Alfreda De Misea, u režiji Borisa Liješevića Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Vrat od stakla Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Sećaš li se Doli Bel u režija Kokana Mladenovića, rađena prema romanu Abdulaha Sidrana Kamernog teatra 55 Sarajevo, Tartif Srpskog narodnog pozorišta u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Sombora, po motivima originalne Molijerove drame u režiji Igora Vuka Torbice, Kavkaski krug kredom Narodno pozorište Sarajevo u režiji Paola Mageli, Blue moon Satirično kazalište Kerempuh Zagreb u režiji Borisa Liješevića.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava Kako život Narodnog pozorišta Užice po tekstu Nine Mitrović u režiji Slavenka Saletovića.

Selektor festivala, Bojan Munjin, je istakao da je izabrano sedam vrednih predstava, ali da je publika ta koja će dati konačan sud.

-Izabrali smo sedam zaista vrednih predstava, ali publika je ta koja će doći da gleda predstave i dati svoj konačni sud. Radi se o krajnje renomiranim režiserima, jako dobrim glumcima, značajnim temama i najvrednijim predstavama koje se u ovom trenutku pojavljuju kako u Srbiji tako i u regionu. Izbor nije bio lak, kao i uvek, svake godine izlaze nove predstave, ima ih dosta, ali kao i za druge festivale biraju se izvrsne predstave, jer nisu sve predstave za užički festival, rekao je Munjin.

Bojan Munjin

Slogan ovogodišnjeg festivala glasi Ko je junak našeg doba?

-Slogan ovogodišnjeg festivala glasi Ko je junak našeg doba? i mislim da sa ovim sloganom nastavljamo našu tradiciju pitanja i osvrta na neke krucijalne teme i probleme sa kojima se čovek ovog doba susreće. Počeli smo da mapiramo neke probleme koji bi bili interesantni i koje bi trebalo izvući u prvi plan, tako da smo došli do tog pitanja Ko je junak našeg doba? u stilu pokušaja našeg pojašnjenja šta je frustracija koju današnji čovek ima i kako jedni drugima možemo pomoći. Krucijalno pitanja jeste ko bi danas mogao služiti kao primer dobre prakse, istakao je Nemanja Ranković, umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice.

Nemanja Ranković

Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta Užice je istakao da je kvalitet i na sceni i iza scene osnovni razlog što festival traje skoro četvrt veka i da je publika osnova festivala. 

-Užice kao jedan grad sa urbanim duhom, duhom koji brusi kvalitet duži niz decenija unazad, uvek je jedino tako mogao i može da opstane, težeći novim kvalitetima. Mi se u pozorištu trudimo da tako i bude jer Festival, bez ove vrste duha, naših sugrađana i odnosa grada prema njemu ne bi ni bilo i osnova ovog festivala jeste publika, njoj hvala što nas podržava. U selekciji nema Crne Gore, nije činjenica da oni nemaju dobrih predstava, pogledali smo celu produkciju, ali oni su napravili takve predstave da ne mogu da stanu na našu scenu fizički i sami su sebe eliminisali. Meni je žao jer se prvi put dešava da Crna Gora neće učestovavati na našem festivalu. Iz BiH imamo dve izuzetne predstave, dva izuzetna reditelja i dva izuzetna pisca i oni će se ozbiljno takmičiti ove godine za nagrade festivala, rekao je Stamatović.

Zoran Stamatović

Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica, je pozvao sve zaiteresovane da posete festival jer će za svakoga imati po neka predstava.

-Festival dugi niz godina opravdava svoje postojanje, okupljajući ljude koji žele da ruše predrasude. Ove godine imaćemo sedam predstava iz našeg regiona, iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Festival je prilika da se gosti uvere u gostoprimstvo Užičana i neko kulturno nasleđe našeg grada. Želim da pozovem sve zainteresovane, da posete Užice u tom periodu, smatram da će za svakoga imati po neka predstava koja je po njihovom ukusu i da će se lepo provesti u našem gradu, naveo je Stanisavljević.

Ivan Stanisavljević

Stručni žiri Festivala čine predsednik reditelj Lenka Utovički, i članovi glumica i reditelj Dragana Varagić, scenograf Igor Vasiljev, dramaturg Slobodan Obradović, producent Janko Ljumović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
-1.4 ° C
-1.4 °
-1.4 °
91 %
1.1kmh
46 %
Pet
4 °
Sub
4 °
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime