- REKLAMA -
14 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Još agresivnije za čist vazduh! Više para, nove mere

Još agresivnije za čist vazduh! Više para, nove mere

- REKLAMA -

Užice jedna od retkih lokalnih samouprava koja je u prethodnom periodu preduzela veliki broj mera i aktivnosti u cilju smanjenja zagađenja vazduha. S tim u vezi gradsko veće je usvojilo predlog prvog rebalansa kojim je predviđeno novih 20 miliona dinara za zaštitu životne sredine, što sa prvobitnih 20 miliona dovodi do cifre od 40 miliona dinara koji će biti upotrebljeni za smanjenje aerozagađenja u gradu na obalama Đetinje. Za prethodnih 5 godina izdvojeno oko 50 miliona dinara i oko 600 objekata u Užicu dobilo je nove kotlove, prozore i novo fasadno odelo.

Gradonačelik Užica Tihomir Petković kaže da se lokalna samouprava ovim problemom ne bavi jednokratno već godinama unazad i da niko ne može da negira činjenicu da se Užice manje dana nalazi na spisku najzagađenijih gradova u Srbiji.

-Za podršku energetskoj efikasnosti privatnih objekata u ovoj godini biće opredeljeno 40 miliona dinara. Nadamo se da će ova sredstva biti dovoljna da se urade energetske promene na više od 400 objekata u Užicu, naveo je Petković.

Gradonačelnik je podsetio da je prošle godine pošumljeno oko 5,2ha šume dok će ove godine biti pošumljeno oko 10ha na teritoriji grada.

Država pomaže inverziju kotlarnice

Jedna od najvećih zagađivača vazduha koja se nalazi u centru grada jeste kotlarnica Centra za majku i dete koja greje i Dom Zdravlja. Najkasnije do kraja marta država bi sa 80 hiljda evra  trebalo da pomogne konverziju ove kotlarnice sa mazuta na gas.

Novcem kancelarije za javna ulaganja sledeće godine biće urađena i konverzija kotlarnice Opšte bolnice sa mazuta na gas.

Završava se projekat kotlarnica na Međaju

Završetkom ove kotlarnice biće omogućen prelazaka na gas preostale četvrtine kapaciteta. Investicija je procenjena na 5 miliona evra i lokalna samouprava čini sve da se ta sredstva što pre obezbede, ističe Petković.

Tihomir Petković

Podsetimo tokom ove godine biće izabran javni prevoznik čiji autobusi koriste gorivo visokog kvaliteta što bi trebalo da suzbije zagađenje vazduha nastalo od saobraćaja kažu nadležni.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
58 %
0.5kmh
0 %
Pon
14 °
Uto
26 °
Sre
21 °
Čet
18 °
Pet
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime