- REKLAMA -
2.4 C
Užice
Početna EKO JKP Vodovod: Solarnom elektranom do manjih troškova električne energije

JKP Vodovod: Solarnom elektranom do manjih troškova električne energije

- REKLAMA -

Solarna elektrana koja bi u budućem periodu trebalo da se postavi na krov fabrike vode na Cerovića brdu, omogućiće Javno komunalnom preduzeću Vodovod Užice da smanji troškove struje za oko 10 do 15 miliona dinara na godišnjem nivou.

Veliki troškovi električne energije naveli su ovo preduzeće da razmotri ideje i pronađe način kako da na 48 strujomera u objektima kojima upravljaju, smanje troškove struje koji na mesečnom nivou iznose oko 6 miliona dinara.

Zaključili smo da bi pozicija fabrike vode na Cerovića brdu bila idealna da se tu postavi solarna elektrana. Mi smo zatražili od EPS-a uslove za projektovanje i priključenje i dobili smo odgovor da možemo projektovati elektranu od 530 kilovata. Završili smo sve potrebne projekte i sad smo u fazi iznalaženja investitora, navodi za Radio Lunu direktor JKP Vodovod Užice Duško Ljujić.

Solarna elektrana koja treba da se postavi na krov fabrike vode sastojaće se od 1.112 fotonaponskih panela, koji će biti postavljeni na krovovima objekata, prateći nagib krova i na zemlji u pravcu juga pod nagibom koji prati prirodan nagib zemljane površine, izdignuti 1 metar od površine tla, navodi se u Projektu elektroenergetskih instalicija.

Vrednost investicije je oko 70 miliona dinara, a za sada su prema rečima Ljujića u vezi investiranja obavljeni razgovori sa nekim ministarstvima, ali i sa USAD i GIZ-om.

Ima nekih obećanja. Međutim ukoliko ne uspemo da obezbedimo novac preko USAD-a i GIZ-a, ni preko ministarstava onda ćemo raditi samostalno. To nam je prioritetni posao zbog značajnog smanjenja troškova. Troškovi električne energije bi trebalo da budu smanjeni za nekih 10-15 miliona na godišnjem nivou, a to je veoma značajna ušteda, rekao je Ljujić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.4 ° C
2.4 °
2.4 °
97 %
1.7kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime