- REKLAMA -
2.5 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Jelena Raković Radivojević: Preko 200 programskih sadržaja u Užicu u godini Nacionalne...

Jelena Raković Radivojević: Preko 200 programskih sadržaja u Užicu u godini Nacionalne prestonice kulture

- REKLAMA -

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević izjavila je da od 21. marta, kada postaje Nacionalna prestonica kulture, Užice očekuje preko 200 programskih sadržaja, a novi infrastrukturni projekti obogatiće ponudu u kojoj su tvrđava, stara hidrocentrala i Kadinjača.

Raković Radvojević je rekla Tanjugu da su glavni motiv projekta Užice – Nacionalna prestonice kulture – svetlost i lučonoše, kroz koje će nastojati da predstave grad i njegovo kulturno – istorijsko nasleđe, koje potiče još iz doba neolita.

Prema njenim rečima, o užičkom nasleđu svedoče neolitsko naselje Stapark u Staparskoj Banji, srednjevekovni utvrđeni grad Užice, kao i manastir Rujan iz 15. veka i ovde štampano Rujansko četvorojevanđelje iz 1536/7. godine.

Raković Radivojević je podsetila da Užice poseduje na reci Đetinji hidrocentralu iz 1900. godine, prvu izgrađenu u Evropi, a drugu u svetu po Teslinim principima polifazne struje, kao i spomen park Kadinjaču, kao simbol oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Ideja projekat je svetlost, a noseće ličnosti su lučonoše koje su osvetlile put, svako u svoje vreme. Mi ćemo kroz ovu godinu nastaviti, rasplamsati svetlost i preneti u vreme i godine koje dolaze, navela je gradonačelnica.

Napomenuvši da će u Užicu – Nacionalnoj prestonici kulture biti izvedeno preko 200 programskih sadržaja, Raković Radivojević je dodala da je od infrastrukturnih projekata izgrađen lift za osobe sa invaliditetom na objektu Gradskog kulturnog centra, u kome se trenutno rekonstruiše i velika sala.

Prema njenim rečima, u centru grada nalaziće se novoizgrađena gradska galerija, kao i Dečiji kulturni centar, u klisuri reke Đetinje biće izgrađena Staza svetlosti, a jedan od infrastrukturnih projekata je i rekonstrukcija kuće prvog užičkog akademskog slikara Mihajla Milovanovića u Ribaševini.

Kako je najavljeno, u Narodnom muzeju Užice biće stalna postavaka Užice kroz vekove gde je već zamenjena stolarija, a trenutno se rade elektro i ostali neophodni radovi.

Raković Radivojević je podsetila da je Užice već poznato po tradicionalnim manifestacijama i festivalima, kao što festivali pozorišta Bez prevoda i književnosti Na pola puta, zatim Licidersko srce, Grafičko bijenale Suva igla i drugo.

Na svečanom otvaranju 21. marta nazvanom Praznik svetlosti na gradskom trgu nastupiće Simfonijski orkestar i hor Radio – televizije Srbije, a 22. marta slede koncerti rok sastava Galija i Van Gog.

Na leto dolazi i Ohridska legenda i Big bend RTS-a, zatim ansambl Binički biće izvedena i rok opera Emira Kusturice, i još mnogo događaja”, najavila je Raković Radivojević.

Prema njenim rečima, programski sadržaji, izložbe, poetske večeri, festivali i drugo odvijaće se ne samo u ustanovama kulture, nego i na otvorenom prostoru, kod hidrocentrale i u otvorenom bioskopu posvećen holivudskom scenaristi i oskarovcu Stivu Tešiću.

Grad Užice je i sada grad kulture, ali posle svega ovoga nastavićemo tu tradiciju i mislim da će posle svih događaja i izvedenih infrastrukturnih projekata svi Užičani i Užičanke biti jako zadovoljni”, istakla je Raković Radivojević.

Prema njenim rečima „očekuje nas mnogo lepa godina u gradu Užicu”.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
98 %
1.5kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime