- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Jefimija: Preventivni pregledi i umeren život su ključni

Jefimija: Preventivni pregledi i umeren život su ključni

- REKLAMA -

Savetovalište za žene obolele od raka dojke Jefimija održalo je danas akciju Cvet koji život znači kroz koju prodajom cveća žele da obogate Fond udruženja i doprinesu stvaranju kvalitetnijih i boljih uslova za lečenje i ozdravljenje obolelih od najčešćeg zloćudnog tumora kod žena u Srbiji.

Akciju je Savetovalište za žene obolele od raka dojke Jefimija održalo 22. put uz podršku Grada Užica, Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice i donatora.

Savetovalište za žene obolele od raka dojke Jefimija postoji 25 godina i pruža podršku, ali i osnažuje žene da prevaziđu probleme sa kojim se suočavaju i trudi se da shvate koliko su važni psihično, emocionalno i fizičko zdravlje.

Ponosna sam što smo u Užicu uspeli da učinimo da rak dojke postane vidljiv u onom najboljem smislu, da sugrađani prepoznaju da ne znači istovremeno dijagnoza i smrt. Ali da se ne treba plašiti preventivnih pregleda, da treba otići na njih, rekla je predsednica Savetovališta Slavica Simić i dodala:

Mi u savetovalištu pružamo podršku ženama kada su u kriznim situacijama, a posle toga da ih osnažimo da same na neki način prevazilaze probleme u životu i ono što je najvažnije da promene način života, drugačije gledaju na sebe i da prepoznaju da je ne samo fizičko, već i emocionalno i psihičko zdravlje stub dobrog opstanka. Takođe pomažemo im ne samo da prođu kroz taj proces već i da počnu da veruju sebi i da se dalje razvijaju, rekla je Simić.

Članica Jefimije Draga Andrić je istakla da joj je podrška ovog Udruženja mnogo značila i pomogla.

-Kada sam dobila dijagnozu karcinoma dojke, mislila sam da je tu kraj. U Udruženju sam dobila veliku podršku, uz iskustva ostalih i kroz razgovore shvatila sam da rak ne znači smrtnu presudu. Naučila sam da treba da posvetim više pažnje sebi, zdravom načinu života, šta znače rana i kontrolna preventiva. Bez obzira na moju dijagnozu živim punim plućima, srećno i poletno, kazala je Andrić.

O značaju prevencije i ranom otkrivanju zloćudnog tumora koji je najčešći kod žena u Srbiji govorila je doktor Maja Gulan.

Najvažnije je da kada nešto primete, da se jave lekaru i da onda će da reše gomilu problema. Ne treba da se plaše i same sebi postavljaju dijagnozu, jer onda i od banalnih stvari naprave strašnu priču, pa neke žene i ne dođu uopšte kod lekara ili dođu kada bude kasno, kazala je Gulan i dodala:

Želimo da ukažemo na važnost skrininga dojke. Pa tako u Francuskoj gde skrining dojke traje 40 godina, svaka žena odradi preventivnu mamografiju na dve godine i broj izlečenih je preko 80 posto zato što se dijaganostikuju u ranoj fazi. Naš je cilj je da skriningom obuhvatimo što veći broj žena. Prema podacima u Zlatiborskom regionu imamo manju incidenciju u odnosu na centralnu Srbiju i moje mišljenje je da je to zato, što premaligne promene otkrijemo preventivnim pregledima ranije, pa ih uklonimo i onemogućimo da se rak razvije.

-Problem Srbije je velika smrtnost od raka dojke, koja je veća u odnosu na Evropu, jer se kasno otkriju promene. U Zlatiborskom regionu je smrtnost manja u odnosu na centralnu Srbiju godinama, ali je opet visoka. Ono na čemu moramo raditi, zdravstveni radnici i Udruženja je podizanje svesti o preventivnim pregledima, ali i da se polako vratimo umerenom načinu života gde smo bili opušteni, kada nismo toliko jurili, kazala je Gulan.

Gulan je navela da je cilj rada Jefimije da pokaže da sa rakom dojke može da se živi mnogo kvalitetnije, da su žene koje su izašle da prodaju cveće osnažene žene koje smeju da kažu ja sam imala problem raka dojke, ali sam još uvek tu, živa sam i zdrava.

Pomoćnik direktora Zdravstvenog centra Marija Antić je navela da je veoma značajno što postoji Udruženje Jefimija, jer predstavlja produžetak lečenja nakon onog koje obolele imaju u bolnici.

Prema preliminarnim podacima sa prošlogodišnjeg skrininga na mobilnom mamografu u Užicu je pregledano 1900 žena, a od toga su njih 53 upućene na dalje lečenje, rekla je Antić.

Uz zahvalnost članicama Udruženja Jefimija jer rade sjajan posao član gradskog veća Slobodan Grbić je naveo da se efekti njihovog rada vide u podizanju svesti na značaju prevencije i odlasku na redovne preglede.

Sve više žena ide na skrinige, ali je vidljivo i da je maji procenat smrtnosti u našem kraju, iako o tome više mogu da govore stručnjaci i lekari. Pobuđena je svest, žene sve više idu na preventivne preglede, a to rezultira ranim otkrivanjem ovog tumora. Grad pruža veliku podršku svim udruženjima osoba sa invaliditetom, a saradnja sa Jefimijom je izuzetno korektna i na veoma visokom nivou, rekao je Grbić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut 2021. godine je registrovano 4.447 novoobolelih i 1.756 umrlih žena od raka dojke. Na žalost, iako je po stopi obolevanja na 12. mestu (u Evropi), po smrtnosti od raka dojke, Srbija se Crnom Gorom sada nalazi na neslavnom prvom mestu u Evropi.

Zvanični podaci pokazuju da je 2020. godine smrtnost u Zlatiborskom okrugu bila za skoro 10 posto (35,7%) manja u odnosu na prosek za celu Srbiju (45,5 posto), naveli su iz Jefimije.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime