- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Izveštaj Evropola: Trgovina drogom najveća kriminalna aktivnost u EU

Izveštaj Evropola: Trgovina drogom najveća kriminalna aktivnost u EU

Najveće pretnje gradjanima Evropske unije (EU) u sklopu organizovanog kriminala su aktivnosti u trgovini drogom, ljudima, migrantima, kao i onlajn prevare, navodi se uobjavljenom izveštaju Evropske policijske službe (Evropol) sa sedištem u Hagu.

- REKLAMA -

U izveštaju o Proceni opasnosti od ozbiljnog i organizovanog kriminala u EU (SOCTA), koju Evropol objavljuje svake četiri godine, navodi se da je gotovo 40 odsto kriminalnih mreža aktivno u proizvodnji i trgovini drogom i da je i dalje to najveći kriminalni posao u EU.

Trgovina ljudima i eksploatacija ljudi, šverc migranata, onlajn i druge prevare kao i imovinski kriminal predstavljaju značajne pretnje gradjanima EU, navodi se u izveštaju i dodaje da kriminalci godišnje “operu” milijarde evra.

U dokumentu se dodaje da kriminalci uključeni u ozbiljan i organizovani kriminal sve više pribegavaju nasilju. Pretnja nasilnim incidentima povećana je čestom upotrebom vatrenog oružja ili eksploziva, dodaje se u izveštaju.

SOCTA 2021 detaljno je opisala delovanje kriminalnih mreža u EU i kako njihove kriminalne aktivnosti i poslovne prakse prete da potkopaju društva, ekonomiju i institucije, i da narušavaju vladavinu zakona.

Dokument takodje upozorava na potencijalne dugoročne implikacije pandemije korona virusa i na to kako one mogu stvoriti idealne uslove za napredak kriminala u budućnosti.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
11 ° C
11 °
11 °
61 %
8.5kmh
100 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime