- REKLAMA -
1.5 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Izveštaj Evropola: Trgovina drogom najveća kriminalna aktivnost u EU

Izveštaj Evropola: Trgovina drogom najveća kriminalna aktivnost u EU

Najveće pretnje gradjanima Evropske unije (EU) u sklopu organizovanog kriminala su aktivnosti u trgovini drogom, ljudima, migrantima, kao i onlajn prevare, navodi se uobjavljenom izveštaju Evropske policijske službe (Evropol) sa sedištem u Hagu.

- REKLAMA -

U izveštaju o Proceni opasnosti od ozbiljnog i organizovanog kriminala u EU (SOCTA), koju Evropol objavljuje svake četiri godine, navodi se da je gotovo 40 odsto kriminalnih mreža aktivno u proizvodnji i trgovini drogom i da je i dalje to najveći kriminalni posao u EU.

Trgovina ljudima i eksploatacija ljudi, šverc migranata, onlajn i druge prevare kao i imovinski kriminal predstavljaju značajne pretnje gradjanima EU, navodi se u izveštaju i dodaje da kriminalci godišnje “operu” milijarde evra.

U dokumentu se dodaje da kriminalci uključeni u ozbiljan i organizovani kriminal sve više pribegavaju nasilju. Pretnja nasilnim incidentima povećana je čestom upotrebom vatrenog oružja ili eksploziva, dodaje se u izveštaju.

SOCTA 2021 detaljno je opisala delovanje kriminalnih mreža u EU i kako njihove kriminalne aktivnosti i poslovne prakse prete da potkopaju društva, ekonomiju i institucije, i da narušavaju vladavinu zakona.

Dokument takodje upozorava na potencijalne dugoročne implikacije pandemije korona virusa i na to kako one mogu stvoriti idealne uslove za napredak kriminala u budućnosti.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
1.5 ° C
1.5 °
1.5 °
95 %
2.3kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
-3 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime