- REKLAMA -
11.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Izložba Užičanke Jelene Prljević u Galeriji Reflektor

Izložba Užičanke Jelene Prljević u Galeriji Reflektor

- REKLAMA -

Galerija Reflektor  premijerno predstavlja „suviše pamćenja, suviše zaboravljanja: crtež kao prihvatanje sećanja”, samostalnu izložbu sugrađanke Jelene Prljević i opus radova nastalih u toku njenog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Izložba će biti otvorena za javnost od petka 25. marta do subote 3. aprila, bez zvaničnog otvaranja, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Izložbu je moguće posetiti na zakazivanje na e mail prljevicjelena@gmail.com i uz poštovanje svih epidemioloških mera u periodu od 13 do 21h.

Crteži, animacije i crteži oživljeni projekcijama kao intimni pripovedački zapisi postaju nepregledne pozorišne scene. Naša tela pričaju naše priče. Priče kojima dajemo život i koje nas oživljavaju. Tako ih prenosimo i usvajamo. Prikazi oštećenih gradjevina, fragmenata arhitekture, pejzaža i impulsa života, putem repeticije crtačkog pokreta pozivaju na isceljenje i duboko razmatranje pamćenja i načina arhiviranja, kao ključnih faktora u izgradnji sećanja. U njima, iskorak iz svetla postaje iskorak iz vremena prihvatajući ideju zajedničke budućnosti, konstrukt koji Bogdan Bogdanović naziva “neuništivom radosti života”. Ciklusi ponovnog oživljavanja i procesuiranja prošlosti stavljaju crtež u ulogu memorijalnog tla u kom grafitni trag revitalizuje napušteno.

Radovi sugerišu razumevanje straha i procesa isceljenja kao neophodnim za prevazilaženje nemira, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Filmsko-snolika arhitektura i otvoreni prostori skladište narative koji istražuju prirodu ovih procesa. Koristeći svetlo i tačke nestajanja kreiraju se nelogični, scenski odvojeni prostori koje osećamo kao priče bez staništa. Traganjem za duboko zapretanim višegeneracijskim sukobima, otvara se preispitivanje koncepata osećaja sigurnosti i osećaja krivice. Ovi procesi otvaraju pitanje kako ih individualno i kolektivno iznosimo?

JELENA PRLJEVIĆ (kratka biografija)

Jelena Prljević je rođena 1990. u Užicu. Završila osnovne studije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu (2013) i master studije na School of Fine Arts, Univerzitet u Konektikatu, SAD (2018). Od 2019, Prljević profesionalno zastupa Galerie Liusa Wang u Parizu. U Njujorku 2018 godine, zajedno sa umetnicima Natašom Prljević i Džošuom Nierodžinskim, osniva kolaborativnu platformu HEKLER. Pored nekoliko samostalnih izlozbi, učesnica je više nacionalnih i internacionalnih grupnih izložbi, kao i kolaborativnih projekata. Njen prvi animirani film “Sisterhood” prikazivan je na više filmskih festivala u Evropi i SAD od kojih se izdvajaju Queens World Film Festival, Njujork, SAD (2020); SEE a Paris (South East European Film Festival) u Parizu, FR (2018); Balkanima 2018, Evropski Festival Animiranog Filma, Beograd, SR (2018); 13 AthensAnimFest u Atini, GR (2018); ProFiFest 2018, SR (2018). Nosilac je nagrada u polju slike, crteža i pedagogije, uključujući i The Elizabeth Greenshields Foundation Grant Award (2017), Montreal, Kanada.

www.jelenaprljevic.com

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
11.1 ° C
11.1 °
11 °
43 %
2.6kmh
75 %
Pet
12 °
Sub
14 °
Ned
16 °
Pon
19 °
Uto
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime