- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Izložba radio-aparata lampaša na Zlatiboru

Izložba radio-aparata lampaša na Zlatiboru

- REKLAMA -

Izložba Kuće malih ljudi- izložba radio-aparata lampaša iz kolekcije Dragana Jovičića biće otvorena u utorak, 6. juna u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka Dragan Jovičić (Obrenovac, 1956), tada predškolac, živeo je u dečjem uverenju da u lepim, sjajnim drvenim kutijama iz kojih su dopirali zvuci šlagera, sevdalinki i dnevnih vesti, ili žamor fudbalskih utakmica, žive mali ljudi. Takvo ubeđenje bilo je, u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata, blisko i mnogim odraslim Jugoslovenima koji su se u tim vremenima po prvi put susreli sa radio-aparatom.

Kako je Jovičića školovanje odvelo drugim putevima, njegova rana fascinacija radio-aparatima i elektrikom pretočila se u hobi, a hobi se vremenom pretvorio u strast koja je okupirala gotovo svo slobodno vreme kojim je raspolagao. Danas, kao penzionisani domar i tehnički realizator izložbi u Narodnom muzeju Užice, Dragan Jovičić i dalje istražuje polje radiofonije i usavršava znanja i majstorije koji su ga učinili ponosnim vlasnikom kolek-cije od oko pedeset radio-aparata lampaša.

Kao penzionisani domar i tehnički realizator izložbi u Narodnom muzeju Užice, Jovičić i dalje istražuje polje radiofonije iusavršava znanja i majstorije koji su ga učinili ponosnim vlasnikom kolek-cije od oko pedeset radio-aparata „lampaša“. Jovičićeva rana fascinacija radio-aparatima i elektrikom pretočila se u hobi, a hobi se vremenom pretvorio u strast koja je okupirala gotovo svo slobodno vreme kojim je raspolagao.

Upravo su ti stari domaći lampaši okosnica kolekcije Dragana Jovičića, mada su se u njoj našli i uvozni aparati, od kojih je najstariji „orion 222“, proizveden u Budimpešti 1935. godine.

Dragan Jovičić svoju kolekciju sakuplja decenijama, a većina aparata dospela je do njega sa oštećenjima. Posvećenošću zaljubljenika Dragan je stare aparate dovodio u red – gde je trebalo zamnio je lajsnu ili platno, lakirao je drvene delove, vratio je dugmad na svoje mesto, i, što je najvažnije, oživeo ih je koristeći autentičnu tehnologiju – lampe. Danas svi aparati u Jovičićevoj kolekciji rade kao nekada, što ovoj zbirci daje visoko mesto među kolekcionarima i ljubiteljima antikviteta.

O ovom zanimljivom čoveku, njegovom majstorstvu i pogledima na svet, u kući u Užicu u kojoj živi sa suprugom Velom, 2016. godine učesnici Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija u Požezi snimili su film Zvuk lampaša, u režiji Antonije Milčeve (Bugarska), a što je zapravo naziv izložbe Draganove kolekcije koja je obišla jugozapadnu Srbiju.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime