- REKLAMA -
20.5 C
Užice
Početna Srbija i region Politika IZBORI/2022: Moramo: Zalažemo se za skraćenje radnog vremena i punu nadoknadu trudnicama...

IZBORI/2022: Moramo: Zalažemo se za skraćenje radnog vremena i punu nadoknadu trudnicama (VIDEO)

- REKLAMA -

Dostojanstven rad podrazumeva izmenu Zakona o radu kojim bi se sprečila zloupotreba ugovora o privremeno-povremenim poslovima koji radnike dovode u neizvesnu poziciju, poručeno je sa konvencije koalicije Moramo u Užicu. Kako bi se uslovi rada poboljšali, njihov program predlaže skraćenje radnog vremena i uvođenje pune nadoknade za trudnice i porodilje. Kandidatkinja koalicije iz Užica, Jelena Prokić, je rekla da će se zalagati za obnavljanje šljivika i stočarstva u užičkom kraju i dodala da je potrebno poljoprivrednicima ukinuti akcize na gorivo.

Foto: Radio Luna

Biljana Đorđević, sa parlamentarne izborne liste Moramo, naglašava da je potrbena promena Zakona o radu zbog zloupotreba ugovora o privremeno-povremenim poslovima i na određeno što ljude drži u neizvesnosti. Jedan od ciljeva programa koalicije Moramo je i skraćivanje radnog vremena kako bi radnici bilo produktivniji i imali više vremena za privatni život.

Stvar koja je meni posebno važna je uksađivanje rada i roditeljstva. Mislim da je to tema o kojoj se nedovoljno priča i ona je deo našeg programa za dostojanstven rada tiče se položaja žena. Tražimo pune nadoknade za trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada zbog nege detata bez diskriminacije za žene koje su na primer preduzetnice, rekla je Stojković.

Kako bi se poboljšao kvalitet obrazovanja, ona smatra da je potrebno smanjiti broj đaka u odeljenjima jer, kako kaže, đaci ne umeju da primene znanje u praktičnom životu. To bi omogućilo da nastavnici promene pristup rada sa đacima i da primene različite pristupe svakom đaku.

Foto: Radio Luna

Koren našeg problema je što nama iz škole izlaze funkcionalno nepismeni đaci. Prema rezultatima PISA testiranja mi imamo 40 odsto četrnaestogodišnjaka koji su funkcionalno nepismeni. To znači da oni mogu d apročitaju neke stvari, ali da ne razumeju šta tu piše. Ništa nam ne govore ocene. Pre neki dan je bio štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji su tražili da se smanji broj đaka u odeljenjima na 24. mi čak smatramo da je ne bi trebalio da bude više od 20 đaka u odeljenjima. Mi moramo vratiti i dostojanstven rad nastavnika. Sve je teže naći nastavnike koji će predavati matematiku i fiziku jer ne žele to da rade, zaključuje Stojković.

Prvi na listi koalicije Moramo, Aleksandar Jovanović Ćuta, kaže da će njihovi predstavnici biti ljudi sa ulice, sa Stare planine, seljaci, naučnici i radnici, kako kaže, baš kao njihov slogan “struka i motika”.

To je ona slika sa Stare planine od pre četiri godine kada su krenuli da duvaju vetrovi promene. Sada svako ko mu napadne vodu, zemlju, vazduh i slobodu bez straha može da izađe i blokira E-75. To su tekovine ove borbe. Mi moramo da se oslobodimo straha i da jednom za sva vremena se pozdravimo sa ovim ludilom u oličenju Aleksandra Vučića, Brnabićke i Mihajlovićke. Umorni smo odo ovog svega. Užice i ovaj kraj, to su mesta gde se ja ne bih mnogo šalio. Da sam neki investitor bolje bih se klonio Užičana i svih mesta Zapadne Srbije su mesta gde se nikad neće desiti Rio Tinto i neće kopati litijum šta god da Vučić pomisli, rekao je Jovanović ističući da će svako moći da ulaže u Srbiji, ali pod uslovom da ne truju decu.

Foto: Radio Luna

Kandidatkinja koalicije iz Užica, Jelena Prokić, je poručila da će se, ukoliko uđu u parlament, zalagati za reforme agrarne politike i unapređenje sela.

Najbitnija stvar koja žulja poljoprivrednike u svim krajevima Srbije, je sadašnja cena goriva i to što oni plaćaju akcize i PDV na gorivo. To može da se ukine i pospeši setva. S obzirom da smo mi stočarski i malinarski kraj, ja promovišem obnavljanje šljivika i šljivu vidim kao garant uspeha našeg kraja, pored maline. Ne moramo da se udružejmo i ukrupnjavamo zemljište. Imamo primere iz Italije gde su njima najveće parcele od pola hektara, ali u svakom selu postoji organizovana proizvodnja i oni ne moraju da dođu u poljoprivrednu apoteku i ne moraju da slušaju propagandne emisije o poljoprivredi. Jednsotavno postoje moje kolege koje prave program zaštite, zna se kad se šta koristi, gde se izvozi, koja količina… Onda oni preko čipa preko kompjutera dobijaju svoju smesu, rekla je Prokić.

Foto: Radio Luna

Ona je upozorila da stočarstvo u užičkom kraju izumire te se mora naći način da im se obezbedi zemlja koja se ne koristi uz neku arendu, kao i da se subvencije za stočare moraju isplaćivati na vreme jer kasne i po dve godine.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light rain
20.5 ° C
20.5 °
20.5 °
81 %
1.4kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
18 °
Ned
21 °
Pon
22 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime