- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Sport Iz reke Save na planinu Zlatibor; Eko teretana spoj ekologije, entuzijazma i...

Iz reke Save na planinu Zlatibor; Eko teretana spoj ekologije, entuzijazma i uspeha(AUDIO/VIDEO)

Dostupna za vežbanje prva Eko teretana na Zlatiboru

- REKLAMA -

Otpadno drvo koje je plutalo rekom Savom na priobalju Beograda poslužilo je za pravljenje prve eko teretane na Zlatiboru koja je prošle sedmice i zvanično otvorena za sportiste i rekreativce.

Prema navodima Radmile Đurković iz firme Eko teretana, oko mesec i po dana je bilo potrebno da od vlažnog drveta, izvađenog iz reke tokom akcije čišćenja uz podršku volontera, ručno i polumašinski obrade i izrade sprave za vežbanje koje su postavljene na stazi prema spomeniku na Šumatnom brdu na Zlatiboru. Od kore drveta izvađenog iz reke je napravljen malč kao podloga prostora za vežbanje.

  • Ideja je da se veliko ekološko zagađenje eliminiše i iskoristi i da se ekološki problem reši na taj način što će se drvo stopostotno iskoristiti. (…) Ručno se svaka od oblica pravi, seče, maže zaštitnim slojevima na prirodnoj, ekološkoj bazi. Prirodna je stvar, nema metala niti momenta izrade koji zahteva fabriku, ljude. Ova eko teretana predstavlja spoj ekologije, entuzijazma i uspeha, kazala je za Lunu Đurković potvrdivši i da je izrada eko teretane jeftinija od metalnih.

Eko teretana na Zlatiboru, postavljena uz logističku podšrku Opštine Čajetina, donacija je Mocart fondacije iz Beograda.

Borjan Popović, upravitelj Fondacije Mocart, predočio je da su na početku sumnjičavo posmatrali predočenu ideju, ali da im je drago što su podržali društveno – odgovoran i jedinstven ekološko – sportski projekat.

Postavili su već eko teretanu u Vršcu. Od plutajućeg drveta iz Dunava napraviće ekološku teretanu za Soko Banju, a do kraja leta otvoriće je i u Vranju ili Leskovcu.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović eko teretanu na otvorenom vidi kao primer dobre prakse.

  • Ova ideja menja svest naših građana i šalje poruku da moramo da uložimo što više napora i truda na očuvanju životne sredine. To je najlaške započeti sa mlađim generacijama, rekao je Stamatović dodavši za Lunu da je najvažnija poruka da građani ne bacaju svoj otpad u reke, na javne površine i nepristupačne terene.

Prema navodima donatora, projekat Eko teretana teži da unapredi amaterski sport i poveća svest ljudi o zdravlju i značaju fizičke aktivnosti na celokupno psihofizičko zdravlje.

Idejni tvorac izrade eko teretana Marko Ćirić, profesor sporta, i bivša odbojkaška reprezentativka Milena Rašić su pokazali načine korišćenja sprava za vežbanje u prvoj eko teretani na Zlatiboru. Prvi na spravama su bili mališani, članovi lokalnih sportskih klubova, ali i proslavljene odbojkašice Tijana Malešević i Nataša Krsmanović sa učesnicima Tin volej odbojkaškog kampa.

Stamatović je podsetio za Radio Lunu da je na zlatiborskim površinama oko deset teretana i nekoliko uređenih trim staza, rekreativnih kompleksa i sa dečjim igralištima na otvorenom.

Nedaleko od eko teretane na Zlatiboru

  • Neko sa strane je prepoznao da sadržaji na otvorenom ili teretane mogu da promene sliku jer smo turističko mesto prve kategorije. Teretane na otvorenom su besplatne za goste i roditelje sa decom koji ne mogu da plate sve sadržaje i igraonice u zatvorenim objektima, napomenuo je Stamatović.

Na Zlatiboru otvoren novi avanturistički park Sportland

Iznad početne stanice Gond gondole

Pogled ka prostoru nedaleko crkve na Zlatiboru gde je bila teretana na otvorenom

Foto arhiva/tokom rekonstrukcije trim staze na Karauli

Foto arhiva/ Trim staza nedaleko od vrtića na Zlatiboru

Kako je pojasnio za Radio Lunu, pojedine teretane na otvorenom na Zlatiboru su donirane, dok su druge postavljene kao rezulat saradnje lokalne samouprave i donatora ili sa vladinim i nevladinim organizacijama. Teretane na otvorenom održavaju i popravljaju KJP Zlatibor i Kulturno – sportski centar Čajetina koji, kako je dodao Stamatović, uvode i nove standarde jer stare teretane sa prevaziđenom opremom sprečavaju dobijanje dozvole prema novim pravilnicima.

  • Promenili smo odnos zbog povređivanja i poštujemo standarde, rekao je predsednik opštine Čajetina.

Nadomak eko teretane na Šumatnom brdu među drvećem se nalazi i teretana na otvorenom sa spravama i za najmlađe, a nedaleko su i kante za otpad i klupe za odmor tokom uspona ka spomeniku.


Eko teretana na stazi ka spomeniku Šumatnom brdu(FOTO)

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime