- REKLAMA -
6 C
Užice
Početna Srbija i region Iz kafe u Srbiji izbacuju ovaj sastojak - evo od kada počinje...

Iz kafe u Srbiji izbacuju ovaj sastojak – evo od kada počinje primena

- REKLAMA -
Pržena mlevena kafa, od maja sledeće godine, neće smeti više ništa drugo da sadrži, a da to nije jasno naglašeno na deklaraciji. Naime, Ministarstvo poljoprivrede je početkom januara usvojilo novi pravilnik, koji reguliše segment kafe. Pravilnik stupa na snagu u maju 2022. godine.
Novo slovo zakona predviđa da pržena mlevena kafa ne sme ništa drugo da sadrži osim kafe. Uz to, kada je reč o “surogatu”, svi sastojci koji se ubacuju obavezno moraju biti naznačeni u nazivu proizvoda, spisku sastojaka i u kom procentu se nalaze.

– Pravilnikom je utvrđeno dalje usklađivanje sa direktivom Veća o ekstraktima kafe i cikorije, kako bi se sprečilo dovođenje potrošača u zabludu, po pitanju svojstva i sastava sirove kafe, proizvoda od kafe i njenih zamena – objašnjava Branislav Raketić, šef odseka za deklarisanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede. Novina je i da mlevena kafa više neće moći da sadrži skrob.

Prema rečima Raketića, tačno će biti definisani sastojci koji se mogu dodavati tokom proizvodnje. Među najvažnijim promenama su te što su sada tačno određene botanička vrsta kafa, koja se može stavljati u promet. Ubačena je i nova kategorija, a to je napitak od hladno ekstrahovane kafe. Definisane su i sirovine za proizvodnju zamene za kafu, a to su žitarice, cikorija, slanutak ili grašak i soja.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
6 ° C
6 °
6 °
49 %
4.1kmh
40 %
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime