- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Iz Jefimije zadovoljni odzivom građana

Iz Jefimije zadovoljni odzivom građana

- REKLAMA -

Šef odseka za hirurgiju dojke Opšte bolnice Užice i potpredsednica Savetovalište za žene obolele od raka dojke Jefimija dr Maja Gulan je zadovoljna odzivom građana Užica koji su u subotu učestvovali u 19. akciji Cvet koji život znači i kupovinom cveća pomogli aktivnosti tog savetovališta.

Prodajom cveća praktično pomažemo aktivnosti koje radimo u Jefimiji, a to su zdravstvene i psihološke radionice, psihoterapija, ali i samopomoć koju obavljaju žene lečene od raka dojke. One su dva puta sedmično, utorkom i sredom na raspolaganju svim ženama iz Užica ali i ostalih opština u okrugu kojima su potrebne informacije o samoj bolesti ili pravima koje mogu ostvariti, navela je Gulan.

Predsednica Upravnog odbora Jefimije Slavice Simić je podsetila da akcija Cvet koji život znači ima za cilj da skrene pažnju sugrađana na značaj postojanja savetovališta koje pruža podršku ženama obolelim od raka dojke.

–  Takođe ovom akcijom šaljemo poruku svim Užičankama da redovno idu na preventivne i kontrolne preglede, jer rak dojke je izlečiv ukoliko se dijagnostikuje na vreme, dodala je Simić.

Rad savetovališta i akciju ulične prodaje cveća godinama podržava i Grad Užice, jer prema rečima Slobodana Grbića, člana Gradskog veća za socijalnu politiku, to udruženje ima veliki značaj.

–  Ove žene maksimalno i nesebično daju sebe, a svi sugrađani učešćem u njihovim akcijama daju veliki doprinos unapređenju uslova za lečenje i podršku ženama koje su obolele, a ništa manje nije značajna ni prevencija, naveo je Grbić, a preneo Grad Užice.

Cvet koji život znači po 19. put u Užicu

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut, a na koje je ukazalo Savetovalište Jefimija, godišnje je registrovano 4304 novoobolelih i 1693 umrlih žena od raka dojke.

Iz Jefimije su naveli da ti podaci ukazuju da od raka dojke oboli svaka deseta žena, a da svakog dana od te bolesti umru četiri žene u Srbiji.

–  Od kako postoji Jefimija, od 2000. godine, u Zlatiborskom okrugu postoji i tendencija pada smrtnosti od raka dojke. Zvanični podaci pokazuju da je 2014. godine smrtnost u našem okrugu bila za čitavih 8% manja u odnosu na centralnu Srbiju. To znači da na svakih sto žena, kod nas preživi njih osam više, navela je prilikom najave akcije predsednica Savetovalište za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke Jefimija Slavica Simić.

Više stotina žena iz okruga je potražilo pomoć Jefimije od osnivanja savetovališta.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime