- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Italija zabranila proizvodnju i prodaju 'uzgojenog mesa'

Italija zabranila proizvodnju i prodaju ‘uzgojenog mesa’

- REKLAMA -

Italija je zabranila proizvodnju i prodaju “uzgojenog mesa”, navodeći zdravstvene probleme i potrebu da se očuvaju uzgajivači stoke, čak i ako prodaja ovog proizvoda još nije odobrena u EU.

Cena prasetine 2.200, a jagnjetine 2.500 dinara

Italija tako u četvrtak postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila “uzgojeno meso”, proizvedeno u laboratoriji od ćelija životinjskog tkiva.

Zakon o tome kojeg je odobrio Parlament uz pretnju velikim kaznama zabranjuje i opisivanje proteina biljnog porekla kao “mesa”.

Mnoge kompanije širom sveta prodaju “biljne alternative za meso” koje se reklamiraju kao rešenje za etička pitanja u vezi sa industrijskom poljoprivredom i rešenja za životnu sredinu pošto je stočarstvo je jedan od glavnih uzroka emisije gasova koji zagađuju i zagrevaju atmosferu.

Prodaja “uzgojenog mesa” je zasad dozvoljena u Singapuru i Sjedinjenim Državama, ali ne i u EU, iako su evropske kompanije prikupile sredstva za finansiranje istraživanja za to.

EU smatra “uzgojeno meso” “novom hranom” i ono bi kao takvo, kao i svaki novi proizvod, trebalo da dobije dozvole za stavljanje u promet.

Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida rekao je da “uzgojeno meso” “prekida plemenit odnos između zemlje, čoveka i rada koji nas je milenijumima pratio i omogućavao nam da kultivišemo zemljište”.

Italijanska nevladina “Međunarodna organizacija za zaštitu životinja” smatra je da je novi zakon nepotreban “pošto ‘uzgojeno meso’ još nije odobreno za ljudsku ishranu u Evropi i stoga se ne može plasirati na tržište”.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime