- REKLAMA -
3.9 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija IT stručnjaci podeljeni zbog predloženih izmena Zakona o porezu na dohodak građana

IT stručnjaci podeljeni zbog predloženih izmena Zakona o porezu na dohodak građana

- REKLAMA -

Stručnjaci za IT tehnologije su podeljeni u mišljenjima da li je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana prihvatljiv ili treba produžiti raspravu dok se ne predlože precizni kriterijumi kojima se uredjuje odnos kompanija sa IT preduzetnicima, rečeno je na jučerašnjoj raspravi u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Izvršni direktor inicijative “Digitalna Srbija” Nebojša Đurđević, rekao je na Okruglom stolu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i njegovim efektima na IT “paušalce” i IT delatnosti, da ti stručnjaci zbog povoljnijeg poreskog statusa radije ostaju u statusu preduzetnika nego što žele radni odnos u kompaniji za koju rade.

“Prošle godine je bilo oko 8.000 preduzetnika u IT sektoru, a sada je oko 11.500 jer mnoge kompanije ih ne zapošljavaju, već ih angažuju kao preduzetnike”, rekao je Djurdjević.

Preduzetnici, prema njegovim rečima, simuliraju da su u radnom odnosu jer je i za njih povoljniji taj status zbog visine poreskog opterećanja i plate. 

Odnos kompanija i preuzetnika, prema rečima Djurdjevića, sada nije precizno uredjen zakonskim propisima, pa se izmenama uvode kriterijumi koji smanjuju rizik od poreskog prekršaja.

“Ni sada ne postoje kriterijumi za ocenu u kom su odnosu kompanije i preduzetnici koji za nih rade, već to zavisi od tumačenja inspektora pa je povoljnije to što se sada uvode kriterijumi”, rekao je Djurdjević.

Istakao je da je Vlada Srbije odlučila da uredi taj odnos i da ne šalje inspektore na teren da kažnjavaju, a izmene zakona trebalo bi da stupe na snagu od 1. janura 2020. godine.

Svi koji su do sada pravili poreske prekršaje, kako je rekao, bili bi amnestirani od kazne.

Preduzetnik Đordje Cvetković rekao je “da deluje da su motivi Vlade za izmenu zakona ispravni, ali da su paušalci u IT industriji uplašeni jer su kriterijumi za ocenu njihove samostalnosti u radu i odnosu sa kompanijama neprecizni”.

Predstavnica PKS Jelena Jovanović predložila je da se organizuje poseban sastanak sa predlagačima izmena zakona iz Ministarstva finansija, koji danas nisu došli na raspravu.

“PKS nema stav o predloženim izmenama već zastupa stavove koje zauzmu privrednici”, rekla je Jovanović.

Dodala je da “privrednici nisu proaktivni jer na poziv da daju predloge i sugestije na izmenu Zakona o porezu na dohodak gradjana nisu odgovorili osim sa nekoliko sugestija, a kada se ponudi predlog izmene nisu zadovoljni”.

Izvor: Beta

 

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
3.9 ° C
4 °
3.9 °
93 %
1.5kmh
75 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
11 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

223 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime