- REKLAMA -
3.8 C
Užice

Iskra-za sjaj u životu vašeg deteta

- REKLAMA -

Kada primetite da kod deteta kasni motorički razvoj, kasni socio-emocionalni razvoj(ne odaziva se na ime, ne uspostavlja kontakt očima), ima problem sa finom i grubom motorikom, grafomotorikom, ima problem sa učenjem, obratite se defektologu. U Užicu je otvoren Defektološki centar Iskra u kome radi defektlog-oligofrenolog,  stručnjak koji radi sa decom koja imaju različite razvojne probleme.

„Posao defektologa-oligofrenologa jeste da sprovede adekvatan defektološki tretman i na taj način pomogne detetu da ublaži ili prevaziđe određeni problem.Veoma je važno da roditelji odmah reaguju kada uoče određeni problem kod deteta da bi se sa defektološkim tretmanom krenulo u ranom uzrastu.“-rekla je za Radio Lunu Danijela Vatazević, defektolog, oligofrenolog iz Iskre. Ona  savetuje roditelje da budu uporni i strpljivi jer je to proces koji se ne rešava u kratkom vremenskom intervalu.

„Bitno je da dete prihvati defektologa. Ukoliko primetite da dete ne prihvata defektologa, odbija da radi sa njim, promenite ga. Iako je osoba stručna, jednostavno ne odgovara vašem detetu.“-istakla je naša sagovornica.

U defektološkom centru Iskra defektološke tretmane pruža defektolog- oligofrenolog sa višegodišnjim iskustvom(30 godina radnog staža).

„Biti defektolog ne znači samo završiti Defektološki fakultet( nekadašnji naziv) odnosno Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju(sadašnji naziv),tek kada krenete nepsredno da radite sa decom, odraslima, roditeljima počinjete da stičete funkcionalno znanje. Tretmani su namenjeni deci uzrasta od 3 do 14 godina. Svi tretmani se sprovode individualno. Kod nas dolaze deca sa poremećajima iz spektra autizma, deca sa Daunovim sindromom, hiperaktivnošću.

Autizam se manifestuje u ranom detinjstvu, a karakterišu ga teškoće u oblasti socijalne interakcije, komunikacije i atipični poremećaj u ponašanju i interesovanju. Teškoće u okviru socijalne interakcije ogledaju se u otežanom ostvarivanju kontakta očima, držanju tela, teškoće u održavanju odnosa sa vršnjacima. Na dodir reaguju grčenjem, ne pružaju ruke ka roditelju kada im priđe nakon dužeg vremena, ne koriste kažiprst da ukažu na nešto ili nekoga iz okruženja. Sve su to znaci na koje roditelji treba da obrate pažnju.

Od dece sa Dunovim sindromom možemo naučiti da se radujemo malim stvarima.To su topla, vesela deca koja svima oko sebe pružaju ljubav. Po izgledu lica može se postaviti dijagnoza još kod novorođenčeta.Takvoj deci treba posvetiti veću pažnju i kod kuće i van kuće kroz rad sa defektologom, logopedom, psihologom da bi se potencijali deteta maksimalno stimulisali i razvili. Deca sa hiperaktivnošću izgledaju kao da su stalno u pokretu, konstantno pomeraju ruke i stopala, teško im je da započnu zadatak, upadaju drugima u razgovor, nemaju strpljenja i nisu sposobni da tiho obavljaju zadatke koji zahtevaju pažnju.“-istakla je za Radio Lunu Danijela Vatazević, defektolog-oligofrenolog Defektološkog centra Iskra. Usmeravanje pažnje nije isto kod svakog deteta. Nekoj deci predstavlja napor da se održe na određenoj aktivnosti duže vreme, dok druga deca istog uzrasta aktivnosti izvode sa lakoćom, bez napora.Vežbanje pažnje može početi od najranijeg uzrasta i sa odrastanjem se ona poboljšava.

„Koncentracija je važna u svim životnim dobima, počevši od školskog doba.Igre pamćenja, memorije, slagalice, logičke igre razvijaju mentalne sposobnosti, a imaju efekat i na poboljšanje koncentracije.

Posebnu pažnju posvećujemo deci koja se obrazuju uz primenu individualno obrazovnih planova trudeći se da svi koraci planirani IOP-om budu savladani. U sklopu tretmana organizuju se fizičke aktivnosti sa ciljem da se poboljša koordinacija pokreta i motoričke veštine. Deca se uče pravilnom držanju tela, uče da pravilno hodaju, skakuću sa noge na nogu, urade čučanj. Fizička aktivnost smanjuje hiperaktivnost, pojačava koncentraciju, pozitivno utiče na ponašanje i raspoloženje deteta, smanjuje se agresija i autoagresija. Svako dete zahteva poseban pristup. Prvo se razvija krupna motorika pa tek onda fina.“-rekla je Danijela Vatazević.

Treninzi se planiraju prema mogućnostima deteta, a ne prema ograničenjima.Treninge planira i realizuje trener koji je svoje znanje i veštine stekao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Novom Sadu.Cilj Iskrinog tima  je da dete pronađe sport u kome će uživati.

Defektološki centar Iskra Vojvode Maslaća 28 Užice Informacije na 061 186 22 96

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.8 ° C
3.8 °
3.8 °
51 %
7kmh
93 %
Uto
4 °
Sre
10 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime