- REKLAMA -
9.2 C
Užice
Početna Srbija i region Trendovi Iskorenićemo siromaštvo za 40 godina

Iskorenićemo siromaštvo za 40 godina

- REKLAMA -

Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, zaključak je tribine Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković smatra da bez pristojnog i dostojanstvenog rada nema mogućnosti za socijalno pravedno društvo.

Tribina Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja, organizovana povodom Svetskog dana socijalne pravde, foto izvor: BetaTribina Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja, organizovana povodom Svetskog dana socijalne pravde, foto izvor: Beta
 

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk kazao je da je za 11 godina stopa apsolutnog siromaštva u Srbiji smanjena sa 8,8 na 7,2.

Ako premijerka stvarno misli da smo mi gotovo iskorenili siromaštvo, da li je svesna da ovim tempom nama treba još 40 godina da apsolutno iskorenimo siromaštvo, ocenio je Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, za godinu dana stopa rizika od siromaštva smanjena je sa 25,9 na 25,7.

Prećutala je da je 2014. godine ta stopa bila 25 odsto, pa je u međuvremenu porasla, i gle čuda to se poklapa sa početkom programa fiskalne konsolidacije, smanjenja plata i penzija, rekao je Ćulibrk.

Ćulibrk je dodao da je odnos zarada onih koji primaju najveće i najmanje plate jedan prema 9,7, što je najveća socijalna nejednakost u Evropi.

Što se naši zvaničnici više hvale novim otvorenim radnim mestima, prosečne plate su manje, jer u tim fabrikama se zapošljavaju ljudi koji po pravili primaju minimalac i nikad nismo uspeli da saznamo kolike su plate stvarno zaposlenih u firmama koje je država častila našim parama”, kazao je on.

Predstavnik Fondacije Centar za demokratiju Ivan Sekulović kazao je da se Svetski dan socijalne pravde obeležava pod sloganom Ako želite mir i razvoj, radite za socijalnu pravdu.

Sve međunarodne institucije nas opominju da ne radimo dovoljno, ne samo ova vlast, nego i prethodne, da iskorenimo siromaštvo, rekao je Sekulović.

On je poručio da su svi rokovi za usvajanje socijalnih strategija u Srbiji istekli, ali ni opozicija prema njegovom mišljenju ne može se pohvaliti brigom za socijalnu pravdu.

Sporazumu sa narodom pred kraj se provukla tačka o uspostavljanju socijalnog dijaloga, rekao je on i dodao da jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas više govori o siromaštvu u Srbiji i deklariše se kao socijal-demokrata.

 

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.2 ° C
9.2 °
9.2 °
67 %
1kmh
100 %
Pet
20 °
Sub
23 °
Ned
18 °
Pon
21 °
Uto
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

88 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime